economie cultuur politiek RSS

Raadsels rond Chinese ambassadeur in IJsland

De Chinese diplomaat Ma Jisheng is in maart niet teruggekeerd op zijn post in Reykjavik. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wil niet zeggen waar hij is, maar verschillende media berichten dat hij is gearresteerd wegens spionage voor Japan.

In januari reisde Ma en zijn vrouw naar China. En dat is het laatste wat van de twee is vernomen. Het was een IJslandse krant opgevallen dat Ma niet was teruggekeerd op de Chinese ambassade. Het IJslandse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het in mei bericht uit China had gekregen dat Ma niet op zijn post zal terugkeren.

Een Chineestalige website in New York, Mingjing News, pikte het verhaal op en onthulde dat Ma bij thuiskomst is gearresteerd. Verondersteld wordt dat hij geheime informatie heeft doorgegeven aan Japan. Ma werkte tussen 2004 en 2008 op de Chinese ambassade in Tokio.

 

Groot raadsel

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken maakte het raadsel nog groter, doordat het woensdag verklaarde dat het geen informatie heeft over spionagebeschuldigingen aan het adres van Ma, dat het niet weet waar Ma op dit moment is en dat het niet weet wie momenteel de Chinese ambassadeur in IJsland is.

Staatstabloid Global Times schrijft donderdag naar aanleiding van de berichtgeving over Ma, dat er de afgelopen jaren 'meerdere malen top-diplomaten, hoge militairen en vooraanstaande medewerkers van denktanks betrokken zijn geraakt in spionage en het verkopen van informatie'. Volgens de krant zijn veel van deze zaken nooit openbaar gemaakt. De commentator van Global Times denkt dat de Chinese overheid hier meer ruchtbaarheid aan moet geven, om anderen te waarschuwen voor de gevaren van 'buitenlandse manipulators'.

 

Wetenschappers achter de tralies

In oktober 2013 werd bekend dat professor Zhu Jianrong waarschijnlijk is gearresteerd wegens spionage voor de Japanse overheid. Zhu doceert Chinees-Japanse betrekkingen aan een universiteit in Tokio. Hij en zijn vrouw verdwenen toen ze in juli vorig jaar naar hun familie in China reisden.

In 2009 werd Jin Xide tot 14 jaar cel veroordeeld. De adjunct-directeur van het Instituut voor Japan Studies werd beschuldigd van het verkopen van staatsgeheimen aan Japan en Zuid-Korea. Het is niet altijd duidelijk of deze mensen echt spionnen zijn, of vanwege hun werk informatie uitwisselen met Japanse relaties en daarbij mogelijk de wet op staatsgeheimen overtreden.

donderdag 18 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'China verdenkt hoogleraar Japan van spionage'
China rolt buitenlands spionagenetwerk op
Helft Chinezen verwacht oorlog met Japan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder