economie cultuur politiek RSS

Vertrouwenscrisis is China's grootste probleem

Vier op de vijf Chinezen vinden hun samenleving niet helemaal gezond. Als belangrijkste probleem noemen ze een gebrek aan vertrouwen in de medemens, zeker de medemens die bij de overheid werkt.

Meer dan de helft van de Chinezen (55,3 procent) denkt dat gebrek aan geloofwaardigheid een belangrijk probleem van de Chinese samenleving is. Als gevraagd wordt van welke groep de geloofwaardigheid het meest is aangetast, noemt de helft de overheid; 58 procent denkt dat overheidsmedewerkers niet geven om gewone mensen.

Bijna de helft denkt dat de overheid geloofwaardigheid is verloren, doordat onethisch gedrag te vaak ongestraft blijft. Overigens denkt een vijfde dat de markteconomie schuldig is aan de vertrouwenscrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkstribune, een tijdschrift van hetzelfde staatsbedrijf dat ook het Volksdagblad uitgeeft. Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd naar sociale problemen van de Chinese samenleving.

 

Vertrouwenscrisis leidt tot wantrouwen

Opvallend is dat een structureel wantrouwen ook vaak als maatschappelijk probleem wordt genoemd (40,4 procent). Het gaat dan om het wantrouwen over 'alles wat de overheid zegt', twijfels over de kwaliteit van voedsel en medicijnen en wantrouwen over de integriteit van medici. Deze score is niet los te zien van dat andere probleem: gebrek aan geloofwaardigheid.

Als tweede grootste probleem wordt een 'toekijkende mentaliteit' genoemd; 48,7 procent vindt dit een probleem. Hier wordt zelfzuchtigheid bedoeld in de zin van 'niet optreden als dat noodzakelijk is'. In China houden mensen zich vaak afzijdig, uit angst zelf in de problemen te komen. Als derde probleem wordt angst over werk, leven en de toekomst genoemd (44,5 procent). 

 

Maatschappelijke problemen op een rij

1 gebrek aan vertrouwen 55,3 procent

2 toekijkende mentaliteit  48,7

3 Angst over werk, leven en toekomst 44,5

4 structureel wantrouwen 40,4

5 sociaal exhibitionisme 38,9

6 zwelgen in schandalen 36,5

7 hedonisme 34,3

8 extreem, gewelddadig en anti-sociaal gedrag 32,6

9 internetverslaving 30,2

10 masochisme 28,6

donderdag 18 september 2014



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder