economie cultuur politiek RSS

Recordboete voor Britse farmaceut

De Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) is schuldig bevonden aan het omkopen van Chinese artsen. Een rechtbank in Changsha legde GSK een miljoenenboete op en vijf topmannen kregen een (voorwaardelijke) celstraf opgelegd.

Voor de rechtbank in Changsha is vrijdag de rechtszaak tegen GSK en vijf directieleden gevoerd. De rechtbank achtte bewezen dat het bedrijf via tussenpersonen steekpenningen aan doktoren heeft betaald om GSK-medicijnen voor te schrijven.

De farmaceut kreeg een boete van drie miljoen yuan opgelegd (360.000 euro). Dat is voor zover bekend de hoogste boete die tegen een bedrijf in een corruptiezaak is opgelegd. De Britse topman Mark Reilly kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd, maar kan China nu verlaten. Tegen vier Chinese directieleden zijn voorwaardelijke celstraffen van twee en vier jaar uitgesproken.

 

Teleurstellende zaak

GSK publiceerde direct een verklaring op zijn website. "Een conclusie van het onderzoek naar onze Chinese activiteiten is belangrijk, maar het is een zeer teleurstellende zaak voor GSK gebleken. [...] We hebben en zullen blijven leren van deze zaak. GSK is al bijna honderd jaar actief in China en we blijven toegewijd aan China en het Chinese volk", aldus de verklaring.

Persbureau Xinhua meldt dat de rechtbank in Changsha heeft gezegd dat de verdachten met clementie zijn behandeld, vanwege hun medewerking aan het onderzoek. Volgens de Britse krant The Daily Standard zou de rechtszaak achter gesloten deuren zijn behandeld op verzoek van GSK, dat vreesde voor openbaring van bedrijfsgeheimen.

 

Smerige zaakjes

Het is een van de grootste corruptiezaken in het bedrijfsleven in China. Eerder werd duidelijk dat de Chinese vestiging van GSK via reisbureaus in totaal 3 miljard yuan (360 miljoen euro) heeft doorgesluisd om artsen gunstig te stemmen.

De zaak kwam aan het rollen toen een oud-medewerker van GSK de autoriteiten en de raad van bestuur in Londen inlichtte. Daarbij dook op een gegeven moment ook een seksvideo op, met een verborgen camera gemaakt in de slaapkamer van directeur Reilly. GSK schakelde privé-detectives in om het lek op te sporen, maar zij kwamen zelf in de problemen toen ze werden gearresteerd op verdenking van het illegaal verkrijgen van persoonsgegevens. Voor hen had de rechtbank minder clementie; zij kregen in augustus een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd.

vrijdag 19 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Celstraf voor Britse en Amerikaanse privé-detectives
Seksvideo duikt op in omkopingszaak Britse farmaceut
'China niet strenger voor buitenlandse bedrijven'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder