Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld
China is niet alleen de plaats waar veel electronica wordt gemaakt, maar ook waar veel electronische apparatuur eindigt. CNN nam een kijkje in Guiyu, waar meer dan 100.000 mensen een boterham verdienen aan het uit elkaar slopen van e-waste.
Op straat in China is het een gewoon gezicht: mannen op een krukje met een handgeschreven kartonnen bordje voor zich. Buitenlandse toeristen zouden ze gemakkelijk voor bedelaars aanzien. Maar Chinezen weten wel beter; voor een paar yuan kun je daar je oude gsm verkopen.
Wat voor ons afval is, is voor een ander een bron van inkomsten. De mobiele telefoon -en trouwens allerhande electronica- zit vol metalen, zoals koper, zilver, goud en palladium. Dankzij de stijgende grondstofprijzen loont het de moeite die terug te winnen. Deze bovengrondse mijnbouw gebeurt in Europa en de VS ook, bij officiële recyclingbedrijven zoals Unicore in Antwerpen. Maar het kan natuurlijk altijd goedkoper.
Illegale afvalstroom
Daar weten ze in Guiyu alles van. Dit is het grootste informele recyclingproject op aarde. Niet alleen verwerken ze hier een flink deel van de 160 miljoen electrische apparaten die China zelf jaarlijks afdankt. Hier eindigt ook een groot deel van de electronica die het westen weggooit.
De verwachting is dat de hoeveelheid e-waste de komende vijftien jaar zal verdubbelen. Volgens een UN-verdrag mag er geen afval uit rijke landen in arme landen worden gedumpt (Verdrag van Bazel). Formeel is het ook verboden om in China afval te importeren. Maar in de praktijk stromen er miljoenen tonnen aan gebruikte apparaten China binnen.
Gezondheidsproblemen
In Guiyu werken meer dan 100.000 mensen aan het verwijderen van herbruikbare metalen. Onder primitieve omstandigheden worden kabels afgebrand, waardevolle delen losgekookt, metalen geloogd en gesmolten.
Hoewel recycling op zichzelf is toe te juichen, is Guiyu een ecologische nachtmerrie. Koelvloeistof van ijskasten en airconditioners loopt op straat weg, onderdelen die overblijven worden op stortplaatsen gedumpt. En nog belangrijker: bij het branden van de plastic coating van koperen kabels en het smelten van metalen komen schadelijke stoffen als lood en kwik vrij. Geen wonder dat de lokale bevolking gezondheidsproblemen ondervindt; een bovengemiddeld aantal miskramen bijvoorbeeld.
We wisten al dat het bestond, maar het is indrukwekkend om het te zien in een reportage van CNN.