China belooft uitstoot broeikasgassen te beperken
De Chinese uitstoot van koolstofdioxide zal binnenkort zijn hoogtepunt bereiken en daarna snel gaan dalen. Het is voor het eerst dat China een belofte doet om klimaatverandering tegen te gaan.
China gaat concrete doelstellingen formuleren voor het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2020. De overheid gaat zich inspannen om zo snel mogelijk te beginnen de uitstoot te verkleinen. Dat zei de Chinese vice-premier Zhang Gaoli dinsdag op de VN-klimaattop in New York.
"China zal als verantwoordelijke natie, een grote opkomende economie, meer doen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken", zei Zhang. Eerder hadden hij en de Amerikaanse president Barack Obama verklaard dat beide landen 'de wereld moeten leiden' bij het terugdringen van broeikasgassen. Chinese diplomaten gaven aan dat zij verwachten dat China binnen twaalf maanden concrete targets kan presenteren.
Ommezwaai
De uitspraak van Zhang is een nieuw geluid van de Chinese overheid in de internationale discussie over het klimaatprobleem. Tot nu toe bagatelliseerde China zijn bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, claimde het clementie als ontwikkelingsland en wees het vooral naar andere, westerse landen als hoofdschuldigen van klimaatverandering.
De situatie in China zelf heeft tot een andere opstelling geleid. De enorme luchtvervuiling, gezondheidsschade en de economische schade van smog hebben ertoe geleid dat in Beijing de knop is omgegaan. Het smogprobleem is een potentieel gevaar voor de binnenlandse stabiliteit geworden.
Miljardenprojecten
China probeert over te schakelen van steenkool op gas en kernenergie. En het is de grootste investeerder ter wereld in duurzame energie, zoals waterkracht, zonne- en windenergie. Volgens cijfers van het Global Carbon Project is China's uitstoot van broeikasgassen in 2013 voor het eerst minder snel gestegen. Het zou er op kunnen wijzen dat Chinese inspanningen langzaam beginnen te werken.
China heeft een ambitieus programma opgetuigd om luchtvervuiling tegen te gaan en steekt daar miljarden yuans in. In 2020 moet de uitstoot van koolstofdioxide (co2) met 40 tot 45 procent zijn teruggebracht ten opzichte van het niveau in 2005.
Internationale druk
Maar ook internationaal nam de druk toe. China vroeg altijd begrip voor het feit dat het als land met de meeste inwoners ter wereld ook een grote vervuiler was. Maar nu voor het eerst de uitstoot per hoofd van de bevolking groter is dan die in de EU had dit argument aan kracht verloren.
Gerelateerde personen:
Zhang GaoliGerelateerde onderwerpen:
Uitstoot broeikasgas China hoger dan VS en EU samenBeijing verwacht dat smogprobleem in 2030 is opgelost
China trekt portemonnee tegen luchtvervuiling