'Partij moet achterdeur zelfmoord sluiten'
Het onderzoek naar de vermogens van corrupte ambtenaren moet niet stoppen met de dood van de verdachte. Dat zegt een Chinese hoogleraar aan de partijschool.
De strijd tegen corruptie kan alleen succesvol worden gevoerd, als onder alle omstandigheden het onrechtmatig verkregen vermogen wordt opgespoord en geconfisceerd. Dat zegt Lin Zhe, hoogleraar anti-corruptiestudies aan de partijschool.
De regels moeten worden veranderd om zelfmoord als ontsnappingsroute onaantrekkelijk te maken, zegt Lin woensdag in een opinieartikel in China Daily.
Einde verhaal
In de huidige situatie eindigt corruptieonderzoek met de dood van de verdachte. Volgens Lin verkiezen te veel in het nauw gebrachte partijleden deze optie, boven de schande te worden ontmaskerd. Bovendien blijft het vermogen dat door corruptie is vergaard op deze manier bij de nabestaanden.
"Gezien de enorme bedragen die iemand door corruptie kan verkrijgen, is dat een goede deal voor henzelf en hun families", schrijft Lin. "Alleen wanneer corrupte ambtsdragers zich realiseren dat zelfmoord niet langer hun illegale vermogen beschermt, zullen ze het idee opgeven."
Diepgravend onderzoek
Volgens Lin is ongeveer een derde van de suïcides onder partijleden te wijten aan 'hoge werkdruk en mentale spanning'. In 63 procent van de gevallen wordt bewust voor de dood gekozen om disciplinair onderzoek te eindigen.
Volgens de partijprof stopt vanzelfsprekend de vervolging met de dood van de verdachte, maar moet het onderzoek naar zijn werkwijze, eventuele medeplichtigen en het vergaarde vermogen wel doorgaan. Het Britse weekblad The Economist telt op basis van mediaberichten 62 zelfmoorden in de eerste zes maanden van 2014 onder hoge partijbazen, bestuurders en topmanagement van staatsbedrijven.
Gerelateerde onderwerpen:
Zelfmoordpercentage daalt dramatischInbrekersbende legt corruptie bloot
Hoge partijleden onder vuur wegens corruptie