Rechtszaak na onthullingen onderzoeksjournalist
In Langfeng is de rechtszaak begonnen tegen een hoge functionaris van een belangrijk plannings- en adviesorgaan van de Chinese overheid. De zaak is bijzonder, omdat corruptie niet door de partij, maar door een Chinese onderzoeksjournalist werd onthuld.
Een bekentenis, spijtbetuiging en daarna tranen. In Langfeng staat Liu Tienan terecht. Volgens de aanklagers hebben hij en zijn zoon zich voor in totaal 35,6 miljoen yuan (4,3 miljoen euro) laten omkopen.
Liu was tot voor kort de een na hoogste man van de invloedrijke Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Dit overheidsorgaan maakt niet alleen beleid, het stelt ook de prijzen vast van allerlei artikelen en moet zijn goedkeuring geven aan grote investeringen en overnames.
Porsche cadeau
De aanklagers achten bewezen verklaard dat hij in de periode 2002 tot 2012 zijn functie heeft misbruikt om vijf bedrijven te bevoordelen. Een aluminiumbedrjf betaalde 7,5 miljoen yuan om een goedkope partij grondstoffen te kunnen kopen. Zijn zoon kreeg een Porsche cadeau als dank voor Liu's hulp bij het verkrijgen van vergunningen voor een chemische fabriek. Ook zou Liu hebben gezorgd dat een autodealer een aandeel kon krijgen in een joint venture met Toyota.
De aanklagers eisen een levenslange gevangenisstraf. Van de doodstraf, niet ongebruikelijk in grote corruptiezaken bij de overheid, is afgezien vanwege Liu's medewerking aan het onderzoek.
Liu's val in 140 karakters
De zaak krijgt veel aandacht in China. Niet alleen vanwege de hoge positie van Liu (hij heeft de rang gelijk aan die van een minister), maar ook vanwege de wijze hoe Liu's val tot stand is gekomen.
De zaak kwam begin 2013 aan het rollen door de Chinese onderzoeksjournalist Luo Changping van het zakenblad Caijing. Hij onthulde op zijn privé-weblog Liu's schimmige zakendeals, het bestaan van een maîtresse (die door Liu met de dood werd bedreigd) en dat hij zijn cv had opgeleukt. Het duurde maanden voordat de disciplinecommissie van de partij actie ondernam en Liu uit zijn functie werd gezet.
Controle
Het is in China niet gebruikelijk dat onthullingen in de pers tot een rechtszaak leiden. Althans, niet voor de beschuldigde. Wel voor de auteur.
De Chinese overheid heeft het afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen die moeten voorkomen dat journalisten zelf informatie naar buiten brengen. Dat kan alleen nog via het medium waar ze voor werken. Op die manier wil de overheid controle houden over welke informatie naar buiten wordt gebracht.
Gerelateerde onderwerpen:
Hoge beleidsfunctionaris uit partij gezetEen op vier klokkenluiders gaat gevang in
Inbrekersbende legt corruptie bloot