Vierduizend lampen per dag voor corrupte partijleden
Partijbonzen die wegens corruptie of machtsmisbruik in de cel verdwijnen, worden net zo behandeld als andere criminelen. Dat is tenminste de boodschap van een reportage van staatszender CCTV.
Iedere dag om tien voor zes opstaan en dan om tien over zeven stipt aan de slag in een gloeilampenfabriek. Zo ziet het leven eruit van de ongeveer tweehonderd wegens corruptie veroordeelde bestuurders en ambtenaren die in de Yangjiang-gevangenis in de zuidelijke provincie Guangdong hun straf uitzitten. De corrupte partijleden zijn dan wel in een aparte vleugel ondergebracht, maar hun cel (die ze met negen anderen delen) en hun eten is precies hetzelfde als van de andere gevangenen.
Het is allemaal te zien in een 40 minuten durende reportage die CCTV maandag uitzond. Diverse staatskranten berichten over de tv-uitzending en schrijven dat hiermee bewezen is dat van hun voetstuk gevallen partijleden geen voorkeursbehandeling genieten.
Priveleges
Toeval of niet, de uitzending volgt een paar dagen nadat de site The Diplomat schrijft dat vanwege de aanhoudende anti-corruptiecampagne een tekort dreigt aan cellen voor ontmaskerde partijleden.
De website speelt daarmee in op de in China wijdverbreide gedachte dat gevallen partijleden ook na hun veroordeling nog priveleges genieten.
Chefkok
Voor de in de reportage getoonde gevangenen, corrupte lokale politici, is dat misschien niet waar. Zij dragen gevangeniskleding en moeten hun hoofd kaal laten scheren. Maar voor corrupte partijleden die hoog in rang waren is dat anders.
Zij worden gehuisvest in Qincheng bij Beijing, de enige Chinese gevangenis die direct onder het ministerie van publieke veiligheid valt. Gedetineerden mogen op hun cel tv-kijken, worden dagelijks gelucht en krijgen maaltijden voorgezet die door een chefkok zijn bereid. Gezien het ruime aantal corruptiezaken op het hoogste niveau van de afgelopen tijd, zou het best eens kunnen dat Qincheng te krap wordt.
Meer over het dagelijkse leven in Qincheng werd vorig jaar gedocumenteerd door de BBC.
Gerelateerde onderwerpen:
Amnesty: 'illegale gevangenissen in China'Onderzoek naar corruptie in justitiƫle systeem