economie cultuur politiek RSS

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Het Chinese Ministerie van Handel gaat onderzoeken of Europese wijnproducenten regels overtreden die prijsdumping en oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Het onderzoek volgt direct nadat de EU bekend maakte dat het een heffing invoert op zonnepanelen uit China.

Een speldenprik of het begin van een handelsoorlog? Volgens staatspersbureau Xinhua volgt het onderzoek op een petitie van Chinese wijnproducenten. Die menen dat ze schade leiden door de import van gesubsidieerde Europese wijn.

Het Ministerie van Handel liet fijntjes weten dat ze 'altijd voorzichtig is met handelsbeperkende maatregelen'. Maar het constateert dat de import van wijn uit de EU zeer snel gestegen is en dat een 'strikt onderzoek' moet worden uitgevoerd of relevante handelsregels goed worden nageleefd.

 

Grote wijnproducent

China is een grotere wijnproducent dan de meeste mensen denken. Het land staat vijfde op de lijst van wijnproducerende landen (voor bijvoorbeeld Australië, Chili en Zuid-Afrika) met een productie van ongeveer 1,6 miljoen ton in 2011. Het grootste deel van de productie is voor binnenlands gebruik (90 procent). Ook de prijs/kwaliteitverhouding is matig, dus zien we niet snel een fles Great Wall bij de Nederlandse supermarkt of slijter.

China voerde vorig jaar ruim 400 miljoen liter wijn in, meer dan twee derde daarvan kwam uit de EU, vooral uit Frankrijk.

 

Wijn met cola

Chinezen zijn van oudsher geen wijndrinkers; de consumptie per hoofd van de bevolking is relatief laag. Maar naarmate de welvaart groeit en meer Chinezen wonen, studeren en reizen in het buitenland, neemt de vraag toe. De overheid stimuleert het drinken van laagalcoholische dranken als wijn en bier, om de Chinezen van hun hoogalcoholische rijstwijn af te helpen. Chinezen die wijn drinken zeggen vaak dat ze de smaak moeten hebben leren waarderen. Maar anekdotes over rijke Chinezen die dure wijnen mengen met cola of Sprite zijn talrijk.

woensdag 5 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese middenklasse wil meer luxe
Chinees gaat eigen producten waarderen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder