Dalai Lama in gesprek over bezoek aan China
De Dalai Lama voert informele gesprekken met de Chinese overheid over een bezoek aan een boeddhistisch heiligdom in Shanxi. Ook in Beijing lijkt de deur langzaam op een kiertje gezet.
De Dalai Lama hoopt dat hij Wutai Shan kan bezoeken, een berg met verschillende kloosters die door Tibetaanse boeddhisten als een heilige plek wordt beschouwd. Hij voert daarover naar eigen zeggen 'niet officiële' gesprekken met vertegenwoordigers van Beijing. "Het is niet definitief, nog niet tenminste, maar het idee bestaat", aldus de geestelijk leider donderdag tegenover Agence France Press.
Dat de mogelijkheid bestaat dat de Dalai Lama voor het eerst sinds 1959 terugkeert op Chinese bodem is niet geheel ondenkbaar. Een hoge partijfunctionaris in Tibet, Wu Yingjie, bevestigde onlangs dat er contact is tussen de Chinese overheid en de Dalai Lama via 'persoonlijke boodschappers'. Hij zei tegenover de Indiase krant The Hindu dat alle Tibetanen 'inclusief de Dalai Lama en zijn omgeving', terug kunnen keren, mits zij accepteren dat Tibet deel van China uitmaakt.
Dialoog
De formele dialoog tussen de Tibetaanse regering in ballingschap en Beijing is sinds 2010 gestaakt. Maar er is wel onofficieel contact via zakenlieden en wetenschappers.
Dat er in Beijing wel ruimte is voor enige nuance in dit hoofdpijndossier bleek vorig jaar juni, toen een hoogleraar etnische kwesties van de school voor het partijkader een lans brak voor herziening van het Chinese Tibet-beleid. Jin Wei noemde de huidige aanpak van Tibet een mislukking en zinspeelde toen al op een bezoek van de Dalai Lama aan China.
Groeiende urgentie
De Dalai Lama zelf is de laatste tijd opvallend positief over president Xi Jinping, die hij herhaaldelijk 'moedig', 'realistisch' en 'onbevangen' noemde.
Internationale Tibetkenners reageren sceptisch op de uitspraken van de Dalai Lama en denken dat hij via de media probeert onderhandelingen met China mogelijk te maken. Andersom zijn er in China genoeg mensen te vinden die niets van de Dalai Lama en zijn 'kliek' moeten hebben. Toch lijkt er zowel bij de Tibetanen in ballingschap als bij de Chinese leiders een gevoel van urgentie te ontstaan naarmate de Dalai Lama steeds meer op leeftijd raakt. Beide zijden vrezen een chaotische situatie als de Dalai Lama in ballingschap overlijdt.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
China houdt pleidooi voor 'instituut' Dalai LamaHoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien
Zes vragen over het bezoek van de Dalai Lama