economie cultuur politiek RSS

CY Leung in opspraak door miljoenendeal

Hong Kongs hoogste bestuurder CY Leung heeft er een probleem bij. Australische media berichten woensdag over een contract dat Leung miljoenen opleverde, precies in de periode dat hij tot chief executive werd benoemd.

Terwijl Hong Kong dagenlang in de ban is van de grootste demonstraties in decennia, heeft topbestuurder CY Leung een nieuw probleem. De invloedrijke Australische mediagroep Fairfax onthult woensdag dat hij in 2011 met het ingenieursbureau UGL een betaling van 7 miljoen Australische dollars overeenkwam (4,9 miljoen euro).

Leung maakte zijn fortuin in de onroerend-goedbranche. Hij was tot 2011 bestuurslid van het Britse DTZ en leidde de Aziatische afdeling ervan. De documenten hebben betrekking op de overname van DTZ door het Australische UGL.

 

Redding van failissement

DTZ was in financiel zwaar weer terecht gekomen en huisbank RBS zocht met spoed een koper. Die wordt begin november 2011 gevonden: UGL. Terwijl de onderhandelingen over de verkoop aan de gang zijn, kondigt CY Leung op 24 november zijn ontslag aan. Op 28 november heeft hij opnieuw een mededeling: hij wil chief executive van Hong Kong worden.

Op 2 december tekent hij het contract met UGL dat hem miljoenen oplevert. Op 4 december is de verkoop van DTZ aan UGL rond. Op 25 maart 2012 wordt Leung door een kiescomité gekozen met 689 van in totaal 1.200 stemmen.

 

Vragen

Volgens Fairfax roept de overeenkomst twee belangrijke vragen op. Waarom kreeg Leung bij zijn vertrek miljoenen mee en waarom is hij daar niet open over geweest toen hij tot chief executive werd benoemd?

Zowel UGL als een woordvoerder van Leung laten Fairfax weten dat de betaling betrekking had op prestaties in het verleden, niet van na november 2011. Bovendien was op het moment dat het contract werd gesloten allerminst zeker dat hij de nieuwe chief executive zou worden. Met andere woorden: UGL heeft niet geprobeerd om de kersverse topbestuurder om te kopen. En openbaarmaking was niet nodig, omdat het niets met Leungs nieuwe functie te maken had.

 

Concurrentiebeding

Volgens UGL zijn de miljoenen vooral bedoeld als compensatie voor Leung, omdat ze niet wilden dat hij voor een concurrent ging werken. Het is dus een schadevergoeding, geen betaling voor geleverde of te leveren diensten.

Fairfax wijst er echter op dat de betalingen door UGL pas plaats hadden nadat Leung als chief executive was benoemd. Bovendien is in het document wel degelijk sprake van diensten ten behoeve van UGL. De hoogte van het bedrag is er zelfs mede van afhankelijk. Bovendien heeft Leung op het contract met de hand geschreven dat hij alleen diensten zal uitvoeren 'voorzover deze geen belangenconflict opleveren.'

 

Timing

Er zijn nog veel vragen over de overeenkomst. Niet in het minst of andere aandeelhouders en schuldeisers van DTZ niet zijn benadeeld. Dit verhaal gaat zeker nog een staartje krijgen.

Misschien krijgen we dan ook antwoord op de vraag waarom het contract juist nu uitlekt.

woensdag 8 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Autoriteiten Hong Kong stellen studenten ultimatum
Vijf vragen over het protest in Hong Kong

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder