economie cultuur politiek RSS

Negen miljoen scholieren doen vandaag examen

In totaal 9,12 miljoen middelbare scholieren begonnen vrijdag aan hun toelatingsexamens voor hogescholen en universiteiten. Er hangt veel van af en dus doen ouders er alles aan hun kinderen goed door de examens te loodsen.

Stress voor de Cito-toets? Dat is nog niets vergeleken met de stress die deze dagen door China giert. Vrijdag en zaterdag zijn de Gaokao, de nationale toelatingsexamens die bepalen op welke van de meer dan 1.500 hogescholen of universiteiten je mag studeren. Iedere examendag duurt negen uur. Er doen dit jaar minder examinanten mee dan voorgaande jaren, maar de hoeveelheid zweterige pubers is altijd nog groter dan de bevolking van Zweden.

De Gaokao is een grote logistieke operatie. In Beijing bijvoorbeeld worden alle 7.000 verkeersregelaars van de stad ingezet om toe te zien op de drukte rond de locaties waar de examens worden afgenomen. Taxichauffeurs zijn gewaarschuwd twee dagen geen gebruik van hun toeter te maken.

 

Gaokao-industrie

Chinese ouders hebben er veel voor over om hun (enige) kind een goede opleiding te laten volgen. Rond de examens is dan ook een heuse Gaokao-industrie ontstaan. Restaurants bieden gezonde maaltijden die extra energie geven. Sommige ouders laten hun kind in een hotel of guesthouse dicht bij de examenlocatie logeren, om te voorkomen dat ze in de drukte van de ochtendspits te laat komen. Op internet worden meer dan 870.000 verschillende producten verkocht die geluk moeten brengen. En tempels doen goede zaken door ouders die om een goed resultaat voor hun zoon of dochter komen vragen.

Officieel doe je examen in de plaats waar je staat ingeschreven. Dat is een probleem voor de kinderen van arbeiders die geen Hukou, een woonvergunning, hebben. Zij wonen en werken in de grote stad, maar officieel leven ze nog in hun geboorteplaats. Sommige top-universiteiten geven voorrang aan studenten uit de eigen stad. Dat maakt het nog moeilijker voor de kinderen van migrantarbeiders om op een goede instelling te worden toegelaten.

 

Verplicht naar school tot je 15e

China kent een leerplicht van negen jaar vanaf je zesde, maar de meeste kinderen gaan langer naar school. Volgens cijfers van het ministerie van onderwijs gaat 80 procent van alle kinderen tot zijn 18e naar school. Ongeveer 400.000 Chinezen studeren in het buitenland.

vrijdag 7 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China heeft last van braindrain

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder