Broodje Blogaap: China in het nieuws week 43
Andere verhalen in de media over China waren deze week: groot loos alarm, naamgrappen en een school met denkbeeldige vrienden.
In Beijing staan volgende week vier medewerkers terecht van een bedrijf dat landkaarten maakt. Naar nu blijkt hebben zij in december een enorme paniek veroorzaakt bij Chinese autoriteiten, toen zij bezig waren met een drone een stuk land te fotograferen in de buurt van het internationale vliegveld.
De drone werd opgemerkt door de radar van de luchtverkeersleiding, die groot alarm sloeg uit angst voor een aanslag. Het luchtverkeer werd omgeleid, de luchtmacht stuurde twee straaljagers en twee gevechtshelicopters de lucht in en op de grond werden 1.200 militairen naar het gebied gedirigeerd.
Zoals in veel landen in de wereld neemt het gebruik van drones in China snel toe, voor bijvoorbeeld luchtfotografie, inspectie van bouwwerken en zelfs voor het sprayen van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Officieel moet voor iedere vlucht een vergunning worden aangevraagd. Maar ja, dat doet niemand. Meestal gaat dat goed.
De website van de Chinese staatsomroep publiceerde deze week tips voor het kiezen van een Engelse naam. Veel Chinezen die in het buitenland wonen of in de toerismebranche werken nemen een tweede naam aan die buitenlanders wel kunnen onthouden.
Het zijn op zichzelf nuttige tips, maar de praktijkvoorbeelden werken op de lachspieren. CCTV waarschuwt voor namen zoals Candy, Honey, Sugar, die in het westen met strippers worden geassocieerd. Of andere namen die rechtstreeks naar seksualiteit verwijzen, zoals Beaver, Pussy of Bunny; zeker af te raden als je familienaam Wang of Dong is.
Ook schijnen er Chinezen te zijn die zich een zelfstandig naamwoord als naam aanmeten, zoals Fish, Surprise of Apple. Verwijzingen naar beroemde personen (Obama, Madonna of Einstein) of occulte zaken (Satan, Vampire of Dumbledore) worden ook afgeraden.
Volgens CCTV kun je het beste kiezen voor een conservatieve naam die in de beste Britse kringen voorkomt. Wees dus niet verbaasd als veel Chinezen waar je als laowai mee te maken krijgt zich voortaan allemaal William en Kate noemen.
En waar hadden Chinezen het deze week over? Natuurlijk over de smog, maar ook over een school voor beroepsopleidingen in Guizhou. Daar werden deze week negen banieren opgehangen met felicitaties van topinstituten uit de hele wereld vanwege het in gebruik nemen van een nieuw schoolgebouw.
Het duurde niet lang voordat duidelijk werd dat de beste wensen helemaal niet van Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford en MIT kwamen. Op het internet maakten Chinezen zich vrolijk, danwel boos over de verzonnen vrienden van de school. Een internetgebruiker grapte dat het nog een geluk was dat Zweinstein er niet tussen stond.
President Xi Jinping mag dan deze week gezegd hebben geen fan te zijn van moderne architectuur; in China staan toch een aantal bijzondere moderne gebouwen. The Guardian zet er achttien op rijtje in een fraaie fotoserie.