economie cultuur politiek RSS

China wil doodstraf schrappen voor negen misdaden

China overweegt het aantal misdrijven waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd verder terug te dringen. Leden van het Volkscongres vergaderen deze week over het voorstel.

Wapensmokkel, valsemunterij of het aanzetten tot prostitutie. Het zijn misdaden waarvoor nu nog een doodsvonnis kan worden uitgesproken. Maar als het aan Chinese wettenmakers ligt gaat dat veranderen.

Het plan is om de maximale straf voor negen misdaden te beperken tot een levenslange gevangenisstraf. Er blijven dan 46 misdaden over waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd, zoals het handelen of smokkelen van drugs.

 

Staatsgeheim

Het is de tweede keer dat het aantal delicten met de ultieme straf wordt teruggebracht. In 2011 werden 13 delicten van het lijstje afgevoerd.

Het aantal geëxecuteerde veroordeelden in China is geheim. Mensenrechtenorganisaties schatten het getal op 2.400 à 3.000 per jaar. Dat is meer dan enig ander land ter wereld.

 

Steeds minder executies

Het aantal opgelegde doodstraffen loopt al enige jaren terug. Sinds 2007 worden alle uitgesproken doodvonnissen door lagere rechters voorgelegd aan het hooggerechtshof. Het hof beoordeelt of er voldoende bewijs en grond is. Hierdoor is het aantal opgelegde doodstraffen aanzienlijk teruggelopen. In 2002 werden er naar schatting nog 12.000 criminelen ter dood gebracht.

De delicten waarvoor de doodstraf nu worden geschrapt zijn: smokkel van wapens, munitie, nucleair materiaal en vals geld; valsemunterij; frauduleuze fondsenwerving; het aanzetten tot prostitutie; het hinderen van ambtenaren bij het uitoefenen van hun functie en het verspreiden van onware geruchten gedurende oorlogstijd.

maandag 27 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Hooggerechtshof trekt doodvonnis in
'Einde aan dalende trend doodvonnissen China'
Discussie over publieke executie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder