Britten zetten vraagtekens bij Chinese leverancier
De Britse commissie voor de veiligheidsdiensten is geschokt dat de regering acht jaar geleden niet is geïnformeerd over Chinese bemoeienis bij het moderniseren van het telecommunicatienetwerk. De laatste jaren zetten steeds meer landen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van leverancier Huawei.
Maar liefst 27 pagina's heeft de British Intelligence and Security Committee nodig om zijn verontwaardiging onder woorden te brengen dat British Telecom op eigen houtje kon besluiten Huawei in te schakelen. Volgens The Committee zouden beslissingen met grote veiligheidsrisico's door de regering moeten worden genomen. BT informeerde wel ambtenaren, maar die zagen geen reden de kwestie naar boven door te spelen.
Huawei controleert Huawei
Huawei leverde in 2003 apparatuur en diensten voor de 10 miljard pond (12 miljard euro) kostende modernisering van de Critical National Infrastructure. Ook het Cyber Security Evalution Centre (‘the cell’), waar wordt gecontroleerd of er bijvoorbeeld backdoors in systemen misbruikt kunnen worden, is door Huawei opgezet. De commissie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Huawei zichzelf controleert op veiligheidslekken.
Geheime dienst
Huawei is een grote leverancier van apparatuur en diensten aan de telecomsector. Het bedrijf Het wordt de laatste tijd beticht van innige contacten met het Volksleger en de Chinese geheime dienst. Regeringen van India, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland hebben om die reden Huawei geweerd bij belangrijke telecomprojecten of daar extra voorwaarden aan verbonden. Huawei heeft die beschuldigingen altijd naar het rijk der fabelen verwezen, omdat het bedrijf zijn reputatie en zijn economische belangen niet op het spel zou durven zetten.
Huawei levert ook diensten en apparatuur aan Nederlnadse telecomproviders als KPN, T-Mobile en Vodafone.