Parlementariër Hong Kong uit adviescommissie gezet
De zakenman en liberale politicus James Tien Pei-chun is uit een adviesorgaan van de Chinese overheid gezet. Hij moet opstappen na opmerkingen over het functioneren van Hong Kong's chief executive CY Leung.
De leden van de Chinese People's Political Consultative Conference hebben woensdag besloten om Tien te schrappen als lid. Zijn vertrek is het gevolg van een interview dat Tien vrijdag gaf. Daarin zei hij onder meer dat Hong Kongs hoogste bestuurder, CY Leung, moet overwegen op te stappen. "Hoe denkt hij nog te kunnen regeren?", liet Tien optekenen door de South China Morning Post.
Het CPPCC is een politiek adviesorgaan van de Chinese regering. Er zitten zo'n 2.000 personen in, waarvan 206 namens Hong Kong. In de regels van de CPPCC staat dat leden kunnen worden ontslagen als zij publiekelijk ingaan tegen besluiten van de raad. De plenaire vergadering van de CPPCC heeft in maart zijn steun uitgesproken aan Leung.
Door als parlementslid
Tien legt ook het leiderschap van de Liberale Partij van Hong Kong neer. Hij blijft wel aan als parlementariër. "Als ik de burgers van Hong Kong wil vertegenwoordigen en hen een stem wil geven, stelt het ontslag als politiek leider mij beter in staat hen te dienen als parlementariër", verklaarde Tien woensdag op een persconferentie.
De Liberale Partij van Hong Kong wordt doorgaans als pro-Beijing beschouwd. Toch liet Tien al eerder zien dat hij een eigen koers vaart; hij verzette zich in 2003 hevig tegen de invoering van een omstreden wet op de nationale veiligheid.
De rijen gesloten
Dat Tien uit de CPPCC wordt gezet, is een signaal dat Beijing de gelederen in de kwestie Hong Kong gesloten wil houden. Tien is misschien kritisch, maar hij behoort bepaald niet tot de pro-democratie-beweging. Anders was hij sowieso nooit voor de CPPCC gevraagd. Hij suggereerde een aftreden van Leung juist omdat de chief executive er niet in slaagt een einde aan de blokkades van het verkeer te maken. In het interview zei hij ook dat parlementariërs van het pro-democratiekamp zich onwillig toonden om te werken aan een oplossing voor de sit ins die het verkeer van Hong Kong al een maand ontwrichten.
Tien is behalve politicus ook zakenman. Hij is topman van het vastgoedbedrijf Manhattan Holdings.
Gerelateerde onderwerpen:
Steun voor protest Hong Kong is gegroeidHong Kong zet deur op kier voor hervormingen
Vijf vragen over het protest in Hong Kong