economie cultuur politiek RSS

Protestbeweging Hong Kong: demonstratie in Beijing

Studentenleiders overwegen naar Beijing te reizen om daar te demonstreren voor democratische hervormingen in Hong Kong. Ze willen dat doen op het moment dat de Chinese leiders gastheer zijn van een prestigieuze topconferentie.

Als demonstreren in de straten van Hong Kong niets oplevert, moeten we onze eisen naar de echte machthebbers brengen. Studentenleiders gaan het plan om in Beijing te demonstreren voorleggen aan hun achterban, zo maakten ze donderdagavond bekend.

Het plan is om te demonstreren tijdens de Apec-conferentie, die maandag van start gaat in de Chinese hoofdstad. Onderdeel van de conferentie is een leiderstop op maandag 10 en dinsdag 11 november. Dan komen de regeringsleiders van de 21 Apec-landen bij elkaar, onder wie de Russische president Vladimir Poetin, de Amerikaanse president Barack Obama en in hun voetspoor de hele wereldpers.

 

Escalatie

Los van de vraag wie bereid is om in Beijing te gaan demonstreren, is het alles behalve zeker of het ook kan. Inwoners van Hong Kong moeten een reisdocument aanvragen om naar het Chinese vasteland te reizen. Maar ook wie over zo'n document beschikt kan zonder opgaaf van redenen door de grenspolitie de toegang tot China worden geweigerd. Iedereen die op het Tiananmenplein ook maar een A4'tje in de lucht dreigt te steken wordt gearresteerd.

Door alleen al het idee te opperen, spelen de studentenorganisaties met vuur. Het geduld van China met de demonstraties die nu al een maand voortduren is al behoorlijk op de proef gesteld. China haalt alles uit de kast om van de Apec-conferentie een succes te maken. Alleen al de gedachte van de studentenleiders om het feestje van China's leiders te verstoren maakt de machthebbers eerder boos dan nerveus.

 

Nationale veiligheid

In China begint het idee post te vatten dat de demonstranten eerder uit zijn op onafhankelijkheid van Hong Kong dan op democratische hervormingen binnen het bestaande systeem. Staatsmedia schrijven steeds vaker dat buitenlandse mogendheden de protestbeweging beïnvloeden en financieren en dat de demonstraties een zorgvuldig opgezet plan zijn om Hong Kong van China los te weken.

Parlementslid Michael Tien Puk-sun zei donderdag dat Beijing de demonstraties niet langer als een openbare-ordeprobleem beschouwt, maar als een zaak van nationale veiligheid. Michael Tien Puk-sun is broer van James Tien Pei-chun, die woensdag werd geschrapt als lid van een adviesorgaan voor het Volkscongres, nadat hij in een interview had gezegd dat Hong Kongs chief executive CY Leung moet overwegen op te stappen.

vrijdag 31 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing krijgt metamorfose voor topconferentie
Parlementariƫr Hong Kong uit adviescommissie gezet
Steun voor protest Hong Kong is gegroeid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder