economie cultuur politiek RSS

Censors willen grip op buitenlandse tv-series

Populaire tv-series moeten eerst door censors worden goedgekeurd, voordat ze door Chinese internetsites online worden aangeboden. Buitenlandse hitseries zijn ook in China mateloos populair; veel populairder dan het aanbod van de staatszenders.

Websites met streaming video-diensten mogen buitenlands aanbod alleen nog vertonen na toestemming van het staatsbureau voor publicaties, radio, film en televisie. Iedere uitzending moet door het censuurbureau voor uitzending worden bekeken, net zoals dat het geval is voor buitenlands aanbod dat op televisie wordt uitgezonden. Dat meldt staatspersbureau Xinhua maandag.

Amerikaanse, Britse en ook Zuidkoreaanse tv-series zijn erg populair bij Chinese internetgebruikers. Honderden miljoenen Chinezen kijken op hun mobieltje of tablet naar buitenlandse series. Webgebruikers reageerden dan ook teleurgesteld op het nieuws; ze vrezen dat het maanden duurt voordat ze nieuwe afleveringen kunnen zien. De maatregel is maandag een trending topic op weibo.

 

Concurrentievervalsing

Het is onduidelijk wat de overheid precies probeert te bereiken. Meest voor de hand liggende reden is de controle op ongepaste inhoud, zoals verwijzingen naar seks, geweld en 'anti-Chinese sentimenten'.

Maar insiders binnen de tv-industrie vermoeden dat de overheid een rem probeert te zetten op buitenlandse producties om zo de eigen programmamakers te beschermen. Ook zouden de beleidsmakers uit ideologische overwegingen huiverig zijn voor teveel buitenlands aanbod.

 

Quotum op buitenlands

In april kondigde het staatsbureau plotseling een verbod af op het online vertonen van vier Amerikaanse series: NCIS, The Good Wife, The Practise en The Big Bang Theory (foto). Er werd toen geen reden gegeven waarom juist deze series niet meer mochten worden verspreid. Ook het aantal buitenlandse speelfilms dat in China in roulatie wordt gebracht is al jarenlang beperkt tot enkele tientallen per jaar.

Vorig jaar kregen tv-zenders te horen dat ze minder talentenshows mochten uitzenden. Het staatsbureau ziet liever historisch drama, waarin de strijd tegen Japan of de vorming van de Volksrepubliek wordt verheerlijkt. Het probleem is: hier kijken steeds minder mensen naar. The Voice of China is het duurste tv-programma ooit op de Chinese televisie; de productie kostte 20 miljoen yuan (2,4 miljoen euro). Daar staat tegenover dat het programma ongeveer 270 miljoen yuan (32 miljoen euro) aan reclamezendtijd en sponsoring heeft opgeleverd en nog eens zo'n bedrag aan verkochte ringtones. Er keken 120 miljoen Chinezen naar.

maandag 3 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Het eind van het liedje
Chinese censors verbieden Big Bang Theory
Bioscoopbezoek stijgt met een derde

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder