economie cultuur politiek RSS

China's landbouwgrond gaat achteruit

Meer dan 40 procent van het Chinese landbouwareaal kampt met problemen. Daardoor loopt de voedselzekerheid gevaar.

De gronden in de noordelijke provincie Heilongjiang -de graanschuur van China- raken uitgeput. En landbouwgebieden in het zuiden kampen met verzuring. Daardoor neemt de opbrengst van twee van China's belangrijkste landbouwgebieden langzaam af. Dat schrijft staatspersbureau Xinhua dinsdag op basis van gegevens van het ministerie van landbouw.

Wetenschappers spreken van landdegradatie als de grond in vruchtbaarheid verminderd (uitputting), vatbaar is voor erosie, verzuurt of verontreinigd raakt.

 

Modernisering

Volgens het artikel baart landdegradatie China's politieke top grote zorgen. Gewerkt wordt aan een wet die het mogelijk maakt landbouwgrond beter te controleren en vervuiling te voorkomen. Zo'n wet wordt echter pas in 2017 verwacht.

Ook wordt gedacht aan schaalvergroting en herinrichting van 53 miljoen hectare. Dat moet het mogelijk maken landbouwgrond efficiënt te bewerken en moderne landbouwtechnieken versneld in te voeren.

 

Hongerige Chinees

De druk op beleidsmakers is groot. Door de welvaartsgroei neemt de behoefte aan voedsel en met name vlees snel toe. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid landbouwgrond door het ruimtebeslag van groeiende steden en infrastructuur af.

Dat kan alleen goed gaan zolang de opbrengst per hectare stijgt. China probeert dat te bereiken door kweekmethodes te standaardiseren, irrigatie te verbeteren en gewasveredeling.

 

Verontreinigde grond

In januari maakte het ministerie bekend dat geen voedsel meer mag worden verbouwd op 3,3 miljoen hectare die met zware metalen is verontreinigd. China kampt met enorme milieuproblemen, die via de landbouw letterlijk op het bord van alle Chinezen belanden. Voor een deel is deze afkomstig van vervuilende industrie (en tekortschietende milieucontrole) in de buurt van boerderijen.

Maar ook de landbouw zelf is een bron van vervuiling. Nergens ter wereld worden zoveel kunstmest en pesticides gebruikt per hectare. Ook blijft er veel landbouwfolie achter op het land, waardoor plastics in het milieu komen.

dinsdag 4 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Slimme eetstokjes waarschuwen voor onveilig voedsel
Einde aan voedselproductie op vervuilde grond
Meer dan helft grondwaterbronnen is vervuild

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder