Apec-landen gaan samenwerken tegen corruptie
De 21 landen van de Apec zullen deze week een besluit nemen over een verdrag om corruptie te bestrijden. Onderdeel van de verdragstekst is de oprichting van een internationaal instituut om mensen en kapitaal op de vlucht te achterhalen.
Act-Net, dat is de naam van een internationale organisatie die de opsporing van voortvluchtige verdachten van corruptie moet vergemakkelijken. De dienst moet informatieuitwisseling en rechtshulpverzoeken tussen de Apec-landen stroomlijnen.
De bedoeling is dat Act-Net in ieder geval het eerste jaar wordt gehuisvest in Beijing. De Chinezen hebben daarvoor als lokatie een trainingscentrum van de anti-corruptiewaakhond van de communistische partij op het oog.
Omstreden
Die lokatie is niet onomstreden, omdat voor de opsporingsactiviteiten van de disciplinecommissie geen wettelijke basis bestaat. De anti-corruptie-eenheid is berucht, omdat het verdachten kan arresteren en voor langere tijd voor ondervraging kan vasthouden.
Daarbij wordt vaak grote druk op de verdachten uitgeoefend; soms is er zelfs sprake van marteling. In april hielden zes ondervragers het hoofd van een verdachte zo lang onder water dat hij verdronk.
Doodstraf
En er is nog een opvallend punt. In een concepttekst van het verdrag dat de Wall Street Journal inzag, staat dat lidstaten ook verdachten van corruptie aan elkaar zullen gaan uitleveren.
Ook de VS, Canada en Australië zijn lidstaat van de Apec. Deze drie landen hebben momenteel geen uitleveringsverdrag met China, omdat dit land de doodstraf kent. Ook voor ernstige corruptiezaken kan de Chinese rechter een doodsvonnis opleggen.
Epidemische corruptieplaag
Corruptie komt in veel landen voor, zeker ook in Apec-landen. Van China weten we dat corruptie epidemische vormen heeft aangenomen. De huidige leiders hebben bestrijding ervan tot een speerpunt gemaakt.
Een probleem is dat corrupte bestuurders en ambtenaren vaak naar het buitenland vluchten als de grond hen te heet onder de voeten wordt. Volgens schattingen van de ngo Global Financial Integrity is er in de periode 2005-2011 voor ongeveer 2.350 miljard euro aan door corruptie verkregen geld uit China weggesluisd.
Apec-conferentie
Maandag is in Beijing het jaarcongres van de Apec-landen begonnen. Apec is de organisatie voor economische samenwerking in de Aziatisch-Pacifische regio. Negen dagen lang verblijven ministers, topmannen uit het bedrijfsleven en in hun gevolg duizenden medewerkers en journalisten in de Chinese hoofdstad.
Hoogtepunt is de Apec-leiderstop op maandag 10 en 11 november, als de politieke leiders van de lidstaten vergaderen, onder hen Vladimir Poetin en Barack Obama.
Gerelateerde onderwerpen:
China haalt miljard corruptiegeld uit buitenland terugPartij op zoek naar verborgen rijkdom van leden
Provincie pakt naakte ambtsdragers aan