economie cultuur politiek RSS

China en Japan zijn het niet eens, maar praten weer

China en Japan willen hun relaties verbeteren en voorkomen dat een territoriaal dispuut uit de hand loopt. Dat staat in een overeenkomst die vrijdag tussen beide regeringen is gesloten. Daarmee is de weg vrij voor een ontmoeting tussen president Xi Jinping en premier Shinzo Abe.

De twee landen willen hun onderlinge problemen overwinnen, eerlijk naar het verleden kijken en zich vooral op de toekomst te richten. De landen zijn overeengekomen hun dispuut over de Diaoyu/Senkaku-eilanden op te lossen door middel van dialoog en consultatie. Bovendien gaan de landen afspraken maken om te voorkomen dat crisissituaties en incidenten uit de hand lopen.

Het staat allemaal in een 'vier-puntenovereenkomst', waar China's topdiplomaat Yang Jiechi en Shotaro Yachi, de nationale veiligheidsadviseur van Japan, vrijdag hun handtekening onder hebben geplaatst. In een aansluitende verklaring liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten dat de twee landen geleidelijk hun overleg over diplomatieke, politieke en veiligheidszaken zullen hervatten.

 

Topontmoeting aanstaande

De overeenkomst is een doorbraak in Chinees-Japanse betrekkingen die zich sinds 2012 in een spiraal naar beneden bevinden. Medewerkers van de wederzijdse ministeries van buitenlandse zaken hielden de afgelopen dagen marathonsessies om overeenstemming over de vier punten te bereiken.

Over een topontmoeting wordt in de overeenkomst en de verklaring van het ministerie met geen woord gesproken. Maar de haast lijkt erop te wijzen dat een meeting tussen Xi en Abe volgende week tijdens de Apec-leidersconferentie aanstaande is. Inhoudelijk wordt van zo'n ontmoeting weinig verwacht, maar het feit dat de leiders van deze twee belangrijke landen in de regio elkaar ontmoeten heeft grote symbolische waarde.

 

Comrpomistekst

De vier-puntenovereenkomst kent een opvallende terminologie. Er staat dat beide landen 'verschillende posities innemen' betreffende de zeggenschap over de eilandengroep in de Oostchinese-Zee.

Dat gaat niet zover dat Japan erkent dat er een dispuut bestaat. Maar de compromistekst vormt wel de basis voor verdere gesprekken. Formeel ontkende Japan tot nu toe dat er sprake was van een conflict om de eilanden en de wateren eromheen en dat onderhandelingen dus ook niet nodig waren.

vrijdag 7 november 2014

Gerelateerde personen:

Yang Jiechi
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Gesprek regeringsvertegenwoordigers Japan en China
Helft Chinezen verwacht oorlog met Japan
Een op de tien Japanners heeft China verlaten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder