economie cultuur politiek RSS

Groen licht koppeling beurzen Hong Kong en Shanghai

Vanaf 17 november kunnen buitenlandse investeerders via de beurs in Hong Kong handelen in Chinese aandelen die in Shanghai staan genoteerd en vice versa. De koppeling zal naar verwachting leiden tot een stroom buitenlandse investeringen.

Chinese autoriteiten hebben maandag eindelijk hun zegen gegeven aan de koppeling tussen twee van de grootste aandelenbeurzen in Azië. De handel gaat volgende week maandag daadwerkelijk van start.

De mogelijkheid om rechtstreeks in Chinese aandelen te handelen is een mijlpaal in de economische hervormingen van China. Langzaam maar zeker laat de Volksrepubliek zijn strikte controle op de economie los. Eerder werd al besloten het meerderheidsbelang dat buitenlandse investeerders in Chinese bedrijven mogen hebben te verruimen van 20 naar 30 procent.

 

Chinese belegger

De koppeling van de beurzen werd vorige maand om onbekende redenen uitgesteld. Analisten verwachten dat de handel in Hong Kong met een derde zal toenemen. Tot nu toe konden buitenlandse beleggers alleen indirect via in Hong Kong genoteerde fondsen in het vasteland investeren.

De koppeling werkt twee kanten op. Het biedt Chinese beleggers voor het eerst ook de mogelijkheid om aandelen te kopen in fondsen die in Hong Kong staan genoteerd. Onbekend is of op termijn ook die andere grote Chinese effectenbeurs, die in Shenzhen, aan Hong Kong wordt gekoppeld.

 

Tob-beurs

De beurs van Shanghai presteerde slecht in de afgelopen jaren. Aandelen verloren een kwart van hun waarde sinds 2009. Maar sinds de zomer is de beurs aan het opkrabbelen. Verwacht wordt dat de instroom van buitenlands kapitaal de in Shanghai genoteerde effecten een sterke rugwind zal geven.

maandag 10 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Ruimere toegang tot Chinese aandelenmarkt
2014 wordt een turbulent beursjaar in China
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder