economie cultuur politiek RSS

Vergiftigde tofu van markt gehaald

Autoriteiten in Zibo hebben een fabriek gesloten waarin tofu met een kankerverwekkende stof werd bewerkt. Ongeveer tien ton aan vergiftigde tofu is van de markt gehaald, maar de politie denkt dat de fabriek in totaal honderd ton heeft verkocht.

De eigenaren van de fabriek gebruikten een industrieel bleekmiddel om hun fuzhu, gedroogde tofu-sticks, zachter en witter te maken. Het gebruikte middel, Rongalite, is echter ongeschikt voor consumptie. Het kan zelfs in kleine hoeveelheden vermoeidheid, hoofdpijn en braken veroorzaken, maar het belangrijkste bezwaar is dat het kankerverwekkend is.

De politie heeft vier verdachten aangehouden in het nieuwe voedselschandaal, onder wie drie neven die de fabriek leidden. Voor zover bekend hebben zij hun producten aan kleinere winkels in het oosten van China verkocht.

 

Groot alarm

De zaak kwam aan het rollen doordat de politie in Zhangdian een tip kreeg over een winkel die vergiftigde tofu verkocht. Agenten kochten de tofu om in een laboratorium te laten onderzoeken. Toen Rongalite in de tofu werd aangetroffen werd groot alarm geslagen. Het spoor leidde naar de fabriek in Zibo.

Volgens lokale kranten werd daar een sterk vervuilde fabriek aangetroffen en lagen de zakken met Rongalite tegen een wand opgestapeld.

 

Winstbejag

Voedselveiligheid is een groot probleem in China. Veel kleinere fabrieken voldoen niet aan de regels op het gebied van hygiëne. Ook bevatten groenten, fruit en vlees soms zware metalen die door verontreiniging van het milieu in de voedselketen komen. Vaak ontbreekt de kennis over ingrediënten en soms worden uit winstbejag bewust verboden middelen toegevoegd. Deze bedrijven, noch hun afnemers beschikken over een interne kwaliteitscontrole. 

Maar ook bij grotere bedrijven komt gerommel met voedsel voor. Berucht is het melamine-schandaal in 2008, toen een grote zuivelfabrikant een industrieel verdikkingsmiddel aan melk toevoegde om verdunning met water te verhullen. Eerder dit jaar kwam een toeleverancier van fastfoodketens in opspraak die bewust met de regels sjoemelde om zo vlees dat over de datum was niet weg te hoeven gooien. De controle van de Chinese overheid op voedselfabrikanten schiet tekort; meestal komen problemen pas aan het licht als na consumptie mensen ziek worden.

maandag 10 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Slimme eetstokjes waarschuwen voor onveilig voedsel
Heinz in verlegenheid door loodvergiftiging
Voedselschandaal bij leverancier fastfoodketens

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder