China veroordeelt 'wilde imams' tot celstraffen
In Xinjiang zijn maandag tijdens een massaproces celstraffen uitgesproken tegen 22 imams. Ze zijn veroordeeld wegens illegale religieuze activiteiten, alsmede het aanzetten van gelovigen tot haat en het breken van de wet.
De veroordelingen werden volgens persbureau Xinhua opgelegd aan een groep 'wilde imams', zelfbenoemde religieuze leiders die buiten de moskee predikten. Onder hen zijn ook imams die eerder zijn ontslagen uit de door de staat gecontroleerde moskeeën.
De gevangenisstraffen die ze kregen opgelegd variëren in lengte van vijf tot zestien jaar. In een enkel geval werd ook verkrachting als bijkomend strafbaar feit bestraft. De vonnissen tegen de 22 werden uitgesproken in een massabijeenkomst in een stadion.
Preventieve werking
Massaprocessen waren lange tijd verdwenen in China, maar zijn de laatste tijd in de onrustige provincie Xinjiang weer terug (archieffoto). De processen moeten enerzijds een afschrikwekkende werking hebben op de Oeigoerse bevolking van Xinjiang zelf. Maar de overheid wil ook de rest van China laten zien dat het hard optreedt en resultaat boekt in de strijd tegen extremisme.
Het is al geruime tijd onrustig in de autonome regio Xinjiang, in het uiterste westen van China. Onder de Oeigoerse bevolking leeft het gevoel dat ze worden achtergesteld ten opzichte van Han-Chinezen die naar de regio zijn gemigreerd. Ook voelen Oeigoerse moslims zich beperkt in hun godsdienstvrijheid. Nadat het geweld in de regio oplaaide, heeft de overheid veel repressieve maatregelen genomen om de rust te herstellen.
Meer over de achtergronden van de onrust in Xinjiang lees je hier.
Gerelateerde onderwerpen:
Tientallen doden bij aanval op markt XinjiangDoodstraffen voor geweld in Xinjiang
'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'