economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 46

Andere verhalen in de media over China waren deze week: geld als water, een calculerend slachtoffer van oplichting, vermogende wegmisbruikers en wereldleiders in hun hemd.

Opwinding de afgelopen weken in China over de arrestatie van Ma Chaoqun, de directeur van het waterbedrijf van Beidaihe. Anti-corruptieonderzoekers troffen in zijn huis 120 miljoen yuan contant geld (14,4 miljoen euro), 37 kilo aan goudstaven en de eigendomsbewijzen van 68 woningen aan.

Hoe kan de directeur van een relatief klein waterleidingbedrijf zo'n kapitaal vergaren, vroegen veel boze internetgebruikers zich af? Gelukkig heeft zijn moeder Zhang Guiying een persconferentie gegeven om de onschuld van haar zoon te bepleiten. Met corruptie heeft het allemaal niets te maken, vertelde ze, wel met spaarzaamheid. De vader van de verdachte (en dus de man van Zhang) was dokter en had jarenlang zijn geld zorgvuldig belegd in onroerend goed en aandelen. Met name de aandelen in een mijnbouwonderneming hadden het goed gedaan; die waren onlangs voor 60 miljoen yuan van de hand gedaan.

Het probleem is alleen: alle bewijsstukken die het verhaal van Zhang kunnen onderbouwen zijn na de dood van de dokter, vorig jaar, met al zijn bezittingen door de familie verbrand. Ook dat nog.

 

Een man uit Ningbo is al zijn geld kwijtgeraakt door bij oplichters vervalste medicijnen te kopen. Gek genoeg wist hij na de eerste levering van 70.000 yuan (8.400 euro) al dat hij werd opgelicht. Maar hij vermoedde dat de politie de zaak te onbeduidend zou vinden om er serieus onderzoek naar te doen.

Hij besloot om steeds nieuwe aankopen te doen om zo het netwerk van oplichters in kaart te brengen. Die opzet is gelukt: in totaal kocht hij voor 544.874 yuan (65.000 euro) aan vervalste medicijnen, voordat hij de politie inschakelde.

Zijn theorie klopte: de politie nam de zaak zeer serieus en kon met behulp van zijn gegevens snel 17 verdachten aanhouden. Nu nog zijn geld terug.

 

Even de auto uitlaten. Dertien vermogende inwoners van Hong Kong zijn in China aangehouden omdat zij met hun sportwagens over de snelweg bij Shenzhen raasden. Daarbij werden snelheden van tegen de 250 kilometer per uur bereikt.

De politie had geen moeite bewijs te vinden, want een van de wagens had de wegrace met een dashcam vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe de wagens links en rechts inhalen terwijl het overige verkeer stil lijkt te staan. Onder de in beslag genomen voertuigen zijn een Ferrari, Porsche, Lamborghini en een Audi RS8.

 

Waar hadden Chinese internetgebruikers het over deze week: over de Apec-Leidersconferentie natuurlijk. China was in de ban van het bezoek van de leiders van 21 landen. Veel aandacht voor Barack Obama (die kauwgom kauwde) en Vladimir Poetin (die de kleumende Chinese presidentsvrouwe zijn jas aanbood).

China kan terugkijken op een vlekkeloos verlopen topontmoeting, die veel mooie plaatjes opleverde. Bijvoorbeeld van de leiders die in een traditioneel Chinees tuniek werden gestoken. Het is een gewoonte dat de Apec-leiders bij het diner in traditionele kledij van het gastland verschijnen. The Guardian heeft er een mooie fotoserie door de jaren heen van gemaakt.

Blogaap zegt: het zullen de kleuren zijn, maar het lijkt wel een Star Trek-conventie.

 

Liefhebbers uit de hele wereld komen naar Sichuan voor een ritje in een van de laatste stroomtreinverbindingen in de wereld. Voor de lokale bewoners is de lijn van Shixi naar Huangcunjing echter een dagelijks vervoermiddel. Een mooie repo inclusief filmpje bij (opnieuw) The Guardian.

vrijdag 14 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 45

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder