economie cultuur politiek RSS

Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen

De Centrale Bank van China waarschuwt voor het eerst voor risico's die banken lopen door hun kredieten. Ook de Chinese rekenkamer publiceerde maandag alarmerende cijfers over oplopende schulden van lokale overheden.

Loopt China het risico van een eigen bankencrisis? Enkele financiële experts waarschuwen er al langer voor. Maar dat de Volksbank van China, de centrale bank, nu een waarschuwing afgeeft voor het groeiende aantal bad loans is nieuw.

In een rapport over financiële stabiliteit van China waarschuwen de centrale bankiers voor een snel oplopend aantal leningen dat niet kan worden terugbetaald. Eind december 2012 bedraagt het uitgeleende geld dat gedeeltelijk of geheel niet kan worden terugbetaald in totaal 1.070 miljard yuan (ruim 125 miljard euro). Dat is 1,56 procent van het totale bedrag aan geleend geld in China (exclusief informele leningen).

 

Overproductie oorzaak

Ongeveer de helft van die slechte kredieten, 492,9 miljard yuan (60 miljard euro) is verstrekt door Chinese banken. "Er zijn tekenen voor kredietrisico's in belangrijke sectoren", citeert persbureau Xinhua uit het rapport.

Sectoren die moeite hebben aan hun verplichtingen te voldoen, zijn de industrie, fabrikanten van zonnepanelen, staalproductie, scheepsbouw en de cementindustrie; allemaal sectoren die kampen met overproductie. De meeste betalingsproblemen doen zich voor in de delta van de Yangtze-rivier, het industriële hart van China.

 

Gemeenten in de problemen

Tegelijkertijd waarschuwt China's rekenkamer dat ook lokale overheden minder goed aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Gemeenten lenen geld voor de aanleg van infrastructuur en woningbouw om de urbanisatie mogelijk te maken. Het rapport noemt 36 gemeenten wiens schuldenlast risico's vormen, waaronder Shanghai, Tianjin en Chongqing.

In twee jaar tijd is het bedrag dat die 36 lokale overheden hebben geleend met 13 procent gegroeid tot 3.850 miljard aan leningen. Tegenvallende opbrengsten uit grondverkoop en teruglopende tolgelden zijn een belangrijke oorzaak van betalingsproblemen, maar de rekenkamer constateert ook dat slecht bestuur en gebrek aan financiële controle het probleem verergeren.

 

Tegenvallende exportcijfers

De Chinese economie groeit al decennia dankzij zijn enorme handelsoverschot, maar ook door gigantische investeringen. Staatsbanken stimuleren die groei met leningen. Zolang de economie doorgroeit, kunnen die leningen worden terugbetaald en versnellen ze China's groei. Als de groei tegenvalt, ontstaan er problemen.

Maandag werd bekend dat de exportcijfers over de maand mei tegenvallen. Volgens de douane steeg de export slechts met 1 procent. Oorzaken zijn een hogere koers van de yuan en een tegenvallende vraag naar Chinese producten in het buitenland als gevolg van de economische crisis.

maandag 10 juni 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Dienstensector moet economische groei redden
IMF verwacht lagere groei China
Xi: 'China matigt groei opzettelijk'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder