economie cultuur politiek RSS

'Docenten moeten ophouden af te geven op China'

Chinese docenten zijn overdreven kritisch op de situatie in het eigen land en geven studenten daardoor een te negatief beeld over hun toekomstmogelijkheden. Een artikel van een regionale krant heeft een verhit debat op het internet ontketend.

'Leraar, zo praat je niet over China' is de titel van een artikel dat de Liaoning Daily eind vorige week publiceerde. De krant liet zijn verslaggevers honderd colleges in twintig verschillende universiteiten in vijf grote steden bijwonen. De krant besloot daartoe nadat ze naar eigen zeggen meerdere brieven van verontruste studenten had ontvangen.

Volgens het dagblad blijken veel docenten 'minachtend' over de Volksrepubliek te spreken en 'in sommige gevallen excessief'. Verslaggevers noteerden openlijke kritiek op het beleid van de centrale overheid, bewondering voor het westerse politieke model van de scheiding der machten, ongepaste vergelijkingen van Mao met vroegere keizers en het overdrijven van maatschappelijke problemen zoals corruptie en sociale ongelijkheid.

 

Objectiviteit

Liaoning Daily roept docenten op zich 'objectiever' op te stellen. "Behandel het land waarin jullie leven met meer respect", schrijft de krant. "Natuurlijk kunnen jullie problemen benoemen, maar maak ze duidelijk en behandel ze objectief. China moet niet een pispaal zijn."

Andere media berichten dit weekeinde over het artikel. De krant van de Chinese jeugdbeweging sluit zich bij Liaoning Daily aan. “Collegezalen zijn een heilige plek waar de meningen en waarden van jonge mensen worden gevormd. [...] Onder de invloed van negatieve emoties is het moeilijk voor te stellen dat jonge mensen vertrouwen in ons land en de samenleving ontwikkelen en positief denken over hun eigen toekomst."

 

'Onderzoek'

Andere staatsmedia zetten kanttekeningen bij het artikel. Global Times, een partijtabloid dat als conservatief en nogal patriottistisch bekendstaat, laat enkele tegenstanders aan het woord. Zij zeggen dat studenten en docenten vrijelijk over maatschappelijke problemen moeten kunnen praten.

De krant meldt fijntjes dat honderden Chinezen hun mening over het artikel op het internet hebben gegeven, maar dat het aantal reacties is teruggebracht tot ongeveer 60 steunbetuigingen. Ook suggereert de krant dat het journalistieke spitwerk niet veel voorstelt door consequent het woord 'onderzoek' tussen aanhalingstekens te zetten. 

 

Ideologische kennis

In oktober publiceerde het ministerie van onderwijs richtlijnen voor leraren en docenten. Daarin staat dat onderwijspersoneel zijn ideologische kennis moet verbeteren, over de juiste normen en waarden moet beschikken, de kernwaarden van het socialisme moet onderwijzen en positieve energie moet uitstralen.

Vorig jaar ontstond er ook debat over de hoogleraren Shi Yigoing en Xia Yeliang. Shi werd tot twee keer toe door zijn collega's geweigerd in de Chinese Academie van Wetenschap, nadat hij een opinieartikel publiceerde over de ouderwetse staat van Chinese wetenschappelijke instituten en de verstikkende atmosfeer onder hoogleraren onderling. Xia verloor zijn baan als hoogleraar, nadat zijn collega-wetenschappers hadden gestemd om zijn contract niet te verlengen. Xia is medeondertekenaar van Charter '08, een manifest dat oproept tot meer vrijheden in China.

 

Een Engelse vertaling van het artikel van Liaoning Daily vind je hier.

maandag 17 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China geeft Ilham Tohti levenslange gevangenisstraf
Kritische hoogleraar moet bureau uitruimen
China heeft last van braindrain

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder