economie cultuur politiek RSS

'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'

Het leeuwendeel van de speelfilms en tv-programma's die in China worden geproduceerd heeft onvoldoende kwaliteit. In plaats van zich op de smaak van het grote publiek te richten, kunnen makers zich beter concentreren op het uitdragen van sociale waarden, zegt een hoge partijfunctionaris.

Jaarlijks worden er in China 600 speelfilms, 15.000 tv-programma's en 250.000 boeken geproduceerd. Het Staatsbureau voor Pers, Film, Radio en TV ziet ze allemaal voordat het publiek ze mag zien. Maar dat is geen onverdeeld genoegen, zegt Cai Fuchao, hoofd van wat ook wel het censuurbureau wordt genoemd.

In een artikel in het partijblad Qiushi veegt hij de vloer aan met China's creatieve sector. "Het ontbreekt aan kwaliteit en krachtig werk. Een miniem deel van het aanbod bestaat uit klasssiekers die de tijdsgeest goed weergeven en een blijvende indruk achterlaten", schrijft Cai. "Hoewel de kwantiteit de vitaliteit van artistieke productie laat zien, kan dit niet verbloemen dat er een structureel probleem is met overproductie en de gemiddelde kwaliteit van film, tv en boeken."

 

'Correct'

Tot zover zullen veel Chinezen het roerend met hem eens zijn. Maar dan gaat Cai een ander pad op. Hij roept makers op 'decadente thema's' los te laten en zich niet langer als 'slaaf van de markt' op te stellen in de strijd om de gunst van het publiek (en een hoge opbrengst). Zij moeten zich juist laten leiden door het algemeen belang en zich richten op het verspreiden van sociale waarden.

Voor zover de makers dat niet uit zichzelf doen, is er altijd nog de overheid om ze daarbij te helpen. "[De staat moet] vasthouden aan de correcte oriëntatie wat betreft politiek, waarden en gedrag en het verspreiden van basale, negatieve tendensen, materialisme en het aanbidden van geld tegengaan", schrijft Cai.

 

'Correct'

Speelfilms en tv-series waren tot niet zo lang geleden het monopolie van de staat. Die had een voorkeur voor historisch drama dat zich afspeelde in de keizerlijke tijd, de revolutie (foto) of de strijd tegen Japan. Maar het aanbod van de particuliere sector neemt snel toe en valt beter in de smaak bij het grote publiek. Ook is de belangstelling voor buitenlands drama en comedy uit de VS en Zuid-Korea groot.

Cai's woorden vormen een echo van een rede van president Xi Jinping. In oktober sprak hij een omvangrijke groep kunstenaars, schrijvers en programmamakers toe over 'immorele kunst'. Kunstuitingen moeten socialistische waarden uitdragen en niet 'de stank van geld'. Hun werk moet patriottisme als centraal thema hebben, zei Xi, en de 'correcte' visie op geschiedenis, nationaliteit en cultuur beschermen.

dinsdag 18 november 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Censors willen grip op buitenlandse tv-series
Chinees bioscoopbezoek gaat records breken
'Media moeten publieke opinie beter sturen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder