China houdt opnieuw burgerspion aan
Chinese autoriteiten hebben in april een man aangehouden wegens spionage. Hij zou in opdracht van een buitenlander die zich voordeed als hoofdredacteur van een defensiewebsite foto's hebben genomen van de thuishaven van vliegdekschip Liaoning.
De man, alleen aangeduid met zijn familienaam Cao, is in april aangehouden in de havenstad Qingdao. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van een professionele camera en verrekijker, die hem door zijn contactpersoon waren verstrekt.
Zijn aanhouding werd zondag bekendgemaakt in een uitzending van staatsomroep CCTV over de werving van Chinese burgers door buitenlandse spionnen. Volgens CCTV zijn er dit jaar al vier informanten aangehouden, zonder over de andere gevallen uit te wijden.
Meerdere aliassen
De autoriteiten in Qingdao hebben de man betrapt terwijl hij op zijn laptop foto's zond van de marinehaven waar onder meer het Chinese vliegdekschip Liaoning ligt. Hij deed dat in opdracht van een buitenlander die zich voordeed als de hoofdredacteur van een website voor militaire enthousiastelingen.
Volgens CCTV neemt de man online meerdere identiteiten aan en doet hij zich ook voor als journalist van een nieuwsmedium en medewerker van een consultancybureau. De Chinese contra-spionagedienst zou hem al langer in de gaten hebben gehad.
Brandtrap
Cao was door hem benaderd nadat hij zijn CV online had geplaatst op een vacaturewebsite. Hij kreeg 'ruimhartige vergoedingen' voor het materiaal dat hij aanleverde. Cao zou zelfs een keer op zijn verzoek een Chinese luchtmachtbasis zijn binnengedrongen.
CCTV noemt niet de nationaliteit van de contactpersoon of het land waarvoor hij werkt. Ook blijft onduidelijk of de spion is aangehouden of uitgezet. De omroep roept Chinese burgers op zich niet voor geld te laten verleiden te spioneren. Overigens is het niet zo heel moeilijk om foto's van de marinehaven te maken; liefhebbers van het krijgsbedrijf tippen elkaar op het internet dat de brandtrap van de Ikea in Qingdao de beste plek is om de Liaoning te fotograferen.
Meer spionagezaken
In augustus werd een student luchtvaartkunde aangehouden op verdenking van spionage. Hij zou ook online zijn geworven om militaire installaties te fotograferen.
In mei stond een snackbarhouder voor de rechter die via social media door een buitenlandse agent was benaderd. Hij leende in de bibliotheek boeken die niet voor buitenlanders toegankelijk zijn, maar verlegde zijn werkveld al snel naar staatsgeheime documenten en maakte foto's van militaire bases. De man werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de aanklager was hij één van in totaal 52 Chinezen die werkten voor een buitenlandse spion die zichzelf Feige noemde. Ook toen bleef de nationaliteit van de spion onbenoemd.
Gerelateerde onderwerpen:
Arrestatie student wegens spionageChina rolt buitenlands spionagenetwerk op
Canadees koppel vast in China wegens spionage