Opnieuw doden bij tweede mijnramp in 48 uur
Bij een explosie in een mijn in Songhe zijn donderdagochtend elf mijnwerkers om het leven gekomen. Een dag eerder kwamen 26 personen om bij een mijnbrand in het noordoosten van China.
Het ongeluk gebeurde in de Songlin kolenmijn in Songhe, in het zuidwesten van China. Op het moment waren er 19 personen in de mijn aan het werk. Acht wisten zich te redden; reddingswerkers troffen in de mijn de levenloze lichamen van 11 mijnwerkers aan.
De Chinese overheid wil komend jaar ongeveer 2.000 kleinere mijnen sluiten. Ondergrondse ongevallen komen vaak bij kleinere mijnbouwbedrijven voor, die het met de veiligheidsregels niet altijd even nauw nemen.
Slechte veiligheidsreputatie
Vorig jaar kwamen in China 1.067 mijnwerkers om het leven bij 604 mijnongelukken. Een daling van een kwart ten opzichte van 2012. Critici wijzen er echter op dat mijneigenaren ongelukken soms niet melden of het dodental naar beneden bijstellen. Bij een dodental boven de vijf stellen nationale autoriteiten een onderzoek in. Bij een lager slachtoffertal is het een zaak van lokale overheden.
Dat mijnrampen niet alleen bij kleine ondernemingen voorkomen bleek woensdag. Toen was er een brand bij de Fuxin kolenmaatschappij, één van China's grootste mijnbouwbedrijven. Hierbij kwamen 26 mijnwerkers om het leven. Autoriteiten melden bovendien 50 gewonden, waarvan er 30 slecht aan toe zijn.
Gerelateerde onderwerpen:
Mijnongeval kost 26 levensNegen doden bij mijnongeval
Doodstraffen voor opzettelijke mijnongevallen