China bouwt gebruik organen geëxecuteerden af
Ter dood veroordeelde gevangenen mogen niet meer onder druk worden gezet hun organen af te staan. En hun organen mogen zeker niet aan commerciële partijen worden verkocht. Maar helemaal zonder de organen van geëxecuteerden kan China nog niet.
Vanaf 1 januari worden de regels voor het gebruik van de organen van ter dood gebrachte criminelen verder aangescherpt. Orgaandonatie na de dood van de veroordeelde mag alleen nog maar op basis van vrijwilligheid. En de organen worden voortaan door een centrale organisatie toegewezen aan patiënten.
Dat zei Huang Jiefu, de architect van China's nieuwe orgaanwetgeving woensdag op een congres in Kunming. Formeel waren de toestemming van de veroordeelde en zijn familie al nodig om de organen weg te halen. Maar in de praktijk werden gevangenen onder druk gezet om in te stemmen. Gevangenissen konden namelijk veel geld verdienen door de organen te verhandelen aan tussenpersonen die nieren, lever, hart of hoornvlies verkochten aan rijke patiënten.
Schimmige wereld
De Chinese overheid heeft ongeveer 600 organisaties die zich bezighielden met orgaandonatie gebundeld in één nationaal bureau dat op basis van een computersysteem vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Operaties mogen alleen in 169 aangewezen ziekenhuizen plaatsvinden. Op die manier hoopt China de handel in organen tegen te gaan.
Volgens Huang is zo'n objectieve verdeling van aanbod nodig om potentiële donoren te overtuigen zich te registreren. De schimmige wereld van de orgaanhandel waar tussenhandelaren kapitalen verdienen is volgens hem een belangrijke reden waarom donoren tot nu toe terughoudend zijn zich aan te melden.
Wachtlijst
China heeft een enorm tekort aan orgaandonoren. Er wachten ongeveer 300.000 Chinezen op een donororgaan, maar er zijn afgelopen jaar maar 10.000 organen getransplanteerd. Volgens Huang zijn slechts 6 op iedere tien miljoen Chinezen bereid na hun dood hun organen af te staan. Hij vergelijkt dat met Spanje, waar de ratio 370 per tien miljoen inwoners bedraagt.
Geëxecuteerde gevangenen blijven waarschijnlijk noodzakelijk om aan voldoende organen te komen, al zal dat dan vanaf 1 januari alleen nog op basis van vrijwilligheid gebeuren. Volgens Huang komen 35 procent van alle getransplanteerde organen van levende donoren, zoals familie. Twee derde komt van overleden Chinezen, waarvan 90 procent van ter dood gebrachte gevangenen.
Gerelateerde onderwerpen:
Politie China rolt illegale orgaanhandel opChina heeft organen geëxecuteerden niet meer nodig
China start met online donorregistratie