Broodje Blogaap: China in het nieuws week 49
Andere verhalen in de media over China zijn deze week: oh, kom er eens kijken, zijn slaaf staat te lachen en zie ginds komt de metro.
Bankemployées van een bank in Wuhan hadden donderdag wat te vertellen thuis. Ze stonden raar te kijken toen een klant 100.000 yuan (12.000 euro) wilde storten. Niet vanwege de hoogte van het bedrag, alswel dat de vrouw de storting volledig in munten van 1 yuan deed.
De klant had een vrachtwagen geregeld om naar de bank te gaan. De vijf kratten met munten wogen samen 650 kilo.
Had ik al verteld dat het filiaal van de Chongqing Rural Commercial Bank niet over een telmachine beschikt? Zes medewerkers waren twee uur bezig om ongeveer een vijfde van het bedrag te tellen. Toen besloten ze in samenspraak met de klant om de munten later te tellen als de bank een telmachine heeft geregeld.
Hoe komt een vrouw aan 100.000 munten? Naar eigen zeggen heeft ze verschillende mensen kleine leningen verstrekt, die allemaal keurig in de loop der tijd zijn afbetaald. Dit had koningin Máxima moeten zien, toen ze vorige week in China was om over microkrediet te praten. Bekijk de gezichten van de bankmedewerkers hier.
Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over de Mona Lisa natuurlijk. China is in rep en roer nadat een historicus heeft beweerd dat Leonardo da Vinci eigenlijk half-Chinees is. Angelo Paratico beweert dat Da Vinci's moeder een naar Italië gebrachte Chinese slavin was.
Omdat al eerder is gesuggereerd dat de Mona Lisa op Leonardo's moeder is gebaseerd, zou het volgens Paratico zo maar kunnen dat de mysterieus glimlachende vrouw op misschien wel het beroemdste schilderij ter wereld een Chinese vrouw is.
Chinezen vonden het prachtig. Velen herkenden in Mona Lisa plotseling Chinese trekken en voor wie het niet direct zag werden er nog tientallen bewerkte foto's online gezet.
Hoe het precies zit horen we dit voorjaar als Paratico's boek over Da Vinci uitkomt. Met de Chinese oplage zal het wel goed komen. En met de bezoekcijfers van het Louvre waarschijnlijk ook.
Het metrobedrijf van Beijing heeft 3.600 nieuwe medewerkers aangenomen in verband met het verhogen van de tarieven later deze maand. Officieel zijn ze aangenomen om vragen van het publiek te beantwoorden en reizigers behulpzaam te zijn bij het kopen van het juiste kaartje.
Blogaap wenst hen veel succes, want de prijsverhoging zal tot veel chaos, verhitte discussies en pogingen tot zwartrijden onder de dagelijkse 8,5 miljoen passagiers leiden.
Tot nu betaalt iedereen voor een ritje twee yuan (24 eurocent), ongeacht de afstand. Omdat de stad steeds groter wordt en de afstanden dus ook, is dit allang niet meer rendabel. Dit jaar ging eindelijk de kogel door de kerk. Het basistarief wordt per 28 december 3 yuan voor een rit van maximaal zes kilometer. Daarna loopt de prijs op; 4 yuan tot 12 kilometer, 5 yuan tot 22 kilometer et cetera. In het slechtste geval is iemand die van de ene kant van de stad naar de andere rijdt voortaan 9 yuan kwijt. De meeste forensen gaan naar verwachting 5 yuan voor een rit betalen.
Bij de foto: geen Chinees huwelijk zonder bruidsreportage. Een aanstaand echtpaar in Wenzhou maakte de afgelopen week de tongen los met een sexy fotoreportage. Naaktheid wordt in China meestal bewaard voor in de echtelijke slaapkamer, maar deze fotoserie werd ook online gezet. De een vond het mooi, de ander immoreel. Een derde ziet er een publiciteitsstunt van het verkeersbureau van Zhangjiajie in. Bekijk de foto's hier, de dame in kwestie is hier en daar wel keurig geblokt.