Zeven studenten veroordeeld wegens separatisme
Een rechtbank in Urumqi heeft maandag zeven studenten veroordeeld tot celstraffen van drie tot acht jaar. De studenten werkten samen met de eerder tot levenslang veroordeelde hoogleraar Ilham Tohti aan een website over Oeigoeren.
De studenten deden vrijwilligerswerk voor een online forum met informatie over Oeigoeren en Xinjiang. De rechter acht hen schuldig aan separatisme, het nastreven van een zelfstandige staat Oost-Turkestan in het gebied dat nu de autonome regio Xinjiang vormt.
Hun veroordeling is bekendgemaakt door twee advocaten van Ilham Tohti, de oprichter van de site. Hij werd op 23 september tot levenslang veroordeeld, omdat hij, volgens de rechtbank, een 'crimineel syndicaat' had opgebouwd door etnische studenten te 'beheksen en te dwingen' om voor zijn website te werken.
Belastende verklaringen
Staatspersbureau Xinhua heeft nog niet over de rechtszaak bericht, maar partijtabloid Global Times publiceerde maandag de namen van de veroordeelden. Daaruit valt af te leiden dat het gaat om zes etnische Oeigoeren en één lid van de Yi etnische minderheid.
Tohti (foto) doceerde economie aan de Minzu universiteit in Beijing, de belangrijkste universiteit voor etnische minderheden in China. Ook de zeven veroordeelde studenten waren daar ingeschreven. Drie van hen legden eerder een voor Tohti belastende verklaring af, die door de Chinese staatstelevisie werd uitgezonden. In zijn proces zei Tohti dat die verklaringen onder druk waren afgelegd.
Gematigde criticus
Separatisme geldt als een zwaar misdrijf in China, waarvoor zelfs de doodstraf kan worden opgelegd. Er was internationaal veel verontwaardiging over de veroordeling van Tohti. Hij wordt als een gematigde criticus van het Chinese beleid ten aanzien van etnische minderheden gezien. Hij heeft voor zover bekend publiekelijk nooit opgeroepen tot geweld. In november werd zijn vonnis in hoger beroep bevestigd en is onherroepelijk geworden.
Gerelateerde onderwerpen:
China geeft Ilham Tohti levenslange gevangenisstrafAcht doodvonnissen in Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang