China belooft miljarden voor Oost- en Centraal-Europa
De Chinese overheid stopt drie miljard dollar in een investeringsfonds voor Oost- en Centraaleuropese landen. Ook werd besloten tot de aanleg van een spoorlijn die Pireaus en Boedapest verbindt.
Premier Li Keqiang is deze week in de Servische hoofdstad Belgrado voor een ontmoeting met regeringsleiders van 16 landen in de regio. Zoals zo vaak als een Chinese leider op bezoek komt, kwam Li niet met lege handen.
China stopt drie miljard dollar in een fonds, waarmee nieuwe projecten kunnen worden gerealiseerd. Twee jaar geleden stelde China al kredieten ter waarde van 10 miljard dollar ter beschikking. Ook sprak Li over het verplaatsen van staal-, cement- en glasfabrieken vanuit China naar de regio.
Twee vliegen
Met het fonds slaat China twee vliegen in één klap. De zestien landen zitten te springen om investeringen om te moderniseren, maar daarvoor ontbreekt voldoende geld. Dankzij zijn fenomenale handelsoverschot heeft China juist veel geld in kas; door het in het buitenland te investeren kunnen Chinese aannemers en leveranciers snel aan de slag.
Bovendien verwacht China veel economische groei in Midden- en Oost-Europa. De Chinese rederij Cosco heeft grote investeringen gedaan in de Griekse haven van Pireaus, de eerste EU-haven na het Suezkanaal. Dit kan de belangrijke toegang tot de regio worden, als de verbindingen met het achterland worden verbeterd. China hamert daarom op de aanleg van snelwegen en spoorlijnen in de regio. Woensdag werd een overeenkomst getekend tussen China, Macedonië, Servië en Hongarije voor de aanleg van een spoorlijn vanaf de Griekse grens, die Skopje, Belgrado en de Donau-haven in Boedapest met elkaar verbindt. Tijdens de top werd bovendien het contract getekend voor de aanleg van een Chinese hogesnelheidslijn voor passagiers tussen Boedapest en Belgrado.
Zijderoute
Het bezoek aan Servië maakt deel uit van een rondreis van premier Li die hem eerder naar Kazachstan bracht voor een ontmoeting met leiders van Centraalaziatische landen. Daar sprak hij over de Chinese ambitie van versterking van economische activiteiten langs de voormalige Zijderoute, de handelsroute die vroeger China met Europa verbond.
De conferentie in Belgrado is niet onomstreden. In Brussel wordt met enig achterdocht naar de groeiende invloed van China in Oost- en Centraal-Europa gekeken. Van de zestien landen die in Belgrado bij de Chinese premier aan tafel aanschoven, zijn er elf EU-lid.
Gerelateerde onderwerpen:
China gaat vervuiling verplaatsen naar het buitenlandChinese passagierstrein komt naar Europa
'Griekenland nieuwe Gateway to Europe'