Politie stopt 'religieuze extremisten' op grens Vietnam
In de zuidelijke regio Guangxi zijn 21 personen aangehouden en is één persoon doodgeschoten, terwijl zij illegaal de grens met Vietnam probeerden over te steken. Volgens autoriteiten gaat het om 'religieuze extremisten', waarschijnlijk Oeigoeren.
De Chinese politie kwam de groep op het spoor na een tip, meldt staatspersbureau Xinhua. Toen zij de groep wilden aanhouden trok één persoon een mes. Hij werd vervolgens door agenten doodgeschoten.
Hoewel de aanhouding zondag al plaatshad, wordt pas vandaag melding gemaakt van het incident. In de berichtgeving van staatsmedia wordt de groep aangeduid als 'religieuze extremisten', zonder verdere details over hun etniciteit, religie of hun intenties om China te verlaten.
Smokkelroutes
Het ligt voor de hand dat het om Oeigoeren gaat; de moslimminderheid uit de onrustige autonome regio Xinjiang. Regelmatig worden in Zuidoost-Azië Oeigoeren aangetroffen die met behulp van mensensmokkelaars uit China zijn uitgeweken.
In Thailand zitten twee groepen personen vast, één van tweehonderd en één van honderd, die in doorgangskampen van mensensmokkelaars zijn aangetroffen (foto). De Thaise overheid gaat ervan uit dat het Oeigoeren zijn. In oktober ontdekten Maleisische autoriteiten 155 Oeigoeren in twee appartementen in Kuala Lumpur. De groep beschikte over valse Turkse paspoorten.
Terugsturen
Landen in de regio sturen uitgeweken Chinezen die illegaal hun land zijn binnengekomen doorgaans terug. De VN en mensenrechtenorganisaties hebben daar kritiek op. Zij zeggen dat Chinezen die illegaal het land hebben verlaten bij terugkomst lange gevangenisstraffen wachten. China ontkent dat.
Het is onduidelijk waar de Oeigoeren die uit Xinjiang de wijk nemen naartoe willen. China is bang dat zij zich aansluiten bij de Taliban in Afghanistan, IS in Irak of deelnemen aan de strijd in Syrië. Volgens autoriteiten bestaat het risico dat zij na enige tijd terugkeren om op Chinese grond terroristische daden te plegen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken publiceerde vroig jaar een rapport over mensensmokkel in Azië. Daarin stond dat mensensmokkelaars hun slachtoffers soms dwingen tot slavernij of als prostituée te werken.
Gerelateerde onderwerpen:
China wil in Thailand aangetroffen Oeigoeren terugBurka-verbod in hoofdstad Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang