economie cultuur politiek RSS

Blogaap's top-20 Alleen in China 2014

Blogaap's top-20 Alleen in China 2014

Er is iedere dag nieuws uit China. Maar het land is ook een bron van veel ongelooflijke verhalen. Op tweede kerstdag de opmerkelijkste berichten uit het afgelopen jaar op een rijtje.

20) Met je nieuwe auto vast in de modder. Wat doen echte mannen dan? Geen hulp inroepen natuurlijk, maar zelf een oplossing bedenken. Een man in Neijiang verzamelde in januari stro en verspreidde dat onder zijn auto om de wielen meer grip te geven.

Waarschijnlijk heeft het stro vlam gevat door de hete uitlaat. De man probeerde de brand zelf te doven, maar toen het vuur oversloeg naar een nabijgelegen huis belde hij toch maar de brandweer. Die wist het vuur snel te blussen. De Audi moet als verloren worden beschouwd.

 

 

19) Chinese internetgebruikers maakten zich begin januari vrolijk over de 210.000 yuan (25.000 euro) die een zwendelaar de actrice Tang Wei aftroggelde. Terwijl ze voor opnames in Shanghai aan het werk was, kreeg de hele filmploeg een e-mail van iemand die zich voordeed als politieman.

Niemand geloofde het, behalve Tang. Ze belde het telefoonnummer dat in de mail stond genoemd en kreeg een oplichter aan de lijn die haar vertelde dat er een probleem was met haar bankrekening. Om erger te voorkomen moest ze snel al haar geld overmaken naar een ander rekeningnummer dat hij haar gaf. Zaijian 210.000 yuan.

 

18) Ja, de mensen van de VIP-lounge van Eastern China kenden hem wel. En de mensen van de ticketbalie ook. Volgens de Maleisische krant Kwong Wah Yit Poh at de man 300 dagen achter elkaar in de lounge van het vliegveld van Xi'an een eersteklas maaltijd.

Het enige wat hij daarvoor nodig had was een eersteklas-ticket waarvan de reisdatum kon worden gewijzigd. Het ticket geeft recht om voor een vlucht van de gratis faciliteiten in de VIP-lounge gebruik te maken. Maar in plaats van na het eten in het vliegtuig te stappen, verliet de man de vertrekhal om zijn ticket naar de volgende dag te laten omboeken. Later zou blijken dat hij dit 300 dagen achter elkaar zo heeft gedaan.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat de man conform de regels heeft gehandeld en dat er niet tegen hem kon worden opgetreden.

De hamvraag is natuurlijk of de man na 300 dagen zijn vlucht heeft gemaakt. Volgens Kwong Wah Yit Poh heeft de man een maand voordat het verliep zijn ticket geannuleerd, zodat hij zijn geld terugkreeg.

 

17) In februari verbaast China zich over het verhaal van meneer Li, een hogere partijfunctionaris van 52 jaar die op een Chinese datingsite voor singles contact zocht met middelbare dames. Mevrouw Zhang uit Beijing ziet er wel wat in. Ze ontmoet Li begin 2013 en hij vertelt haar dat hij voor het ministerie van financiën werkt en in samenwerking met Interpol over de hele wereld onderzoek doet naar financiële criminaliteit.

In maart wordt ze verliefd en de relatie krijgt vleugels als aan Zhang een groot geheim wordt geopenbaard: Li beschikt over bovennatuurlijke krachten. Zo kan hij zichzelf onzichtbaar maken.

Zhang, die door Beijing Times als 'nogal lichtgelovig' wordt omschreven, vraagt Li in juni bij haar in te trekken. Vanzelfsprekend moet Li regelmatig naar het buitenland om grote zaken op te lossen. Op een dag vertelt hij haar dat hij zijn portefeuille is verloren. Hij heeft dringend cash nodig om buitenlandse relaties te ontvangen. Zhang leent hem 120.000 yuan (14.000 euro).

Dan lijkt het er haast op dat Li zich echt onzichtbaar kan maken. Hij verdwijnt van de aardbodem. Zhang is ontroostbaar en gaat naar het ministerie van financiën, maar daar hebben ze nog nooit van de onzichtbare Li gehoord.

De zaak komt aan het rollen, omdat Li nog twee oudere dames aan het lijntje heeft. Hij maakt hun een laptop en 350 euro afhandig. De drie doen los van elkaar aangifte en de politie doet onderzoek, dat tot een bijzondere ontdekking leidt.

Li heet eigenlijk Yang en hij is een vrouw. Yang heeft er net elf jaar gevangenisstraf wegens oplichting opzitten. Na haar vrijlating bedenkt ze dat eenzame vrouwen een geschikt doelwit vormen om geld uit de zak te kloppen. Ze neemt daarvoor de identiteit van een man aan, knipt haar haren kort en laat haar stem een octaaf zakken.

Ze perfectioneert de maskerade blijkbaar zo goed, dat ze maanden met Zhang samenwoont en zelfs het bed met haar deelt, zonder door de mand te vallen. Openbare aanklagers in Beijing gaan haar binnenkort voor de tweede keer vervolgen.

 

16) Zhang Dongyu is een drugsdealer die goed van vertrouwen is. Hij verkocht in maart een partij van 2,2 kilo amfetamine voor 260.000 yuan aan een andere dealer. Toen hij de tas met geld naar de bank bracht, kreeg Zhang te horen dat het om valse bankbiljetten ging. De bankbediende adviseerde hem de politie in te schakelen. Zhang was zo boos, dat hij het advies opvolgde. Hij had echter niet voorzien dat de agenten hem als eerste vroegen hoe hij aan een tas met 260.000 yuan aan valse bankbiljetten kwam. Zhang werd gearresteerd en zijn arrestatie leidde tot de aanhouding van tien anderen die bij de productie en handel in amfetamines betrokken waren. En dan zeggen ze nog dat het vertrouwen in de politie klein is...

 

15) Luo Jinshan uit Hongmiao heeft de oplossing voor het fileprobleem in China. Hij bouwde in een half jaar zelf een gyrocopter. En hij kan echt vliegen, bewees hij twee weken geleden, al kwam hij maar een meter boven de grond en duurde de testvlucht maar kort omdat de motor ermee ophield. Een tweede testvlucht liep minder goed af; Luo werd door de politie aangehouden. Het is China verboden om luchtvaartuigen zonder vliegbrevet te vliegen. Een zelfgemaakt toestel de lucht in sturen blijkbaar niet. Luo bouwde zes maanden aan zijn gyrocopter, hij leerde zichzelf lassen en electrotechniek en stak al zijn spaargeld in het toestel (40.000 yuan, een kleine 5.000 euro).

 

 

14) Maar liefst 28,8 miljoen Hong Kong dollar had een kunstliefhebber op een veiling over voor een tekening van de Chinese kunstenaar Cui Ruzhuo. Maar de Besneeuwde Berg (foto bovenaan) is spoorloos verdwenen.

In april maakte de politie in Hong Kong bekend dat het op een stortplaats in Tuen Mun op zoek is naar het kostbare kunstwerk. Volgens lokale autoriteiten gaat het om een verloren voorwerp en wordt de zaak niet als diefstal behandeld.

De politie baseert zich op beelden van beveiligingscamera's waarop te zien is dat het verpakte kunstwerk vlakbij een stapel afval ligt. Vervolgens komen de schoonmakers in beeld die alles weggooien.

Volgens het hotel waar de veiling maandag plaatshad, Grand Hyatt, doet het alles om de politie te helpen het kunstvoorwerp te achterhalen. Maar het zegt ook dat het veilinghuis verantwoordelijk is voor alle kunstvoorwerpen die op de veiling zijn aangeboden.

Dat valt nog te bezien, want volgens de South China Morning Post is op de bewakingscamera's ook te zien dat een bewaker van het hotel de doos met het schilderij een schop geeft, zodat het bij de stapel afval terecht komt.

 

13) Een eigen kantoor, briefpapier en stempels. Het volksbestuur van Dengzhou was zelfs bezig personeel te werven vanwege de drukke werkzaamheden.

In september hebben drie boeren, Zhang Haixin, Ma Xianglan en Wang Liangshuang, een eigen stadsbestuur opgericht. Het schreef gebruiksvergunningen uit voor agrarische grond en maakte projectontwikkelaars en aannemers wijs dat zonder hun toestemming geen spade de grond in mocht.

De drie liepen tegen de lamp, toen een projectontwikkelaar lont rook. Hij kreeg een brief van het nep-bestuur waarin hij werd gesommeerd alle bouwactiviteiten te staken. Omdat hij over de juiste vergunningen beschikte, ging hij verhaal halen bij de echte gemeente.

De drie zullen worden vervolgd wegens valsheid in geschrifte, waarop in China een maximum gevangenisstraf van drie jaar staat. Maar de eis zal worden verzwaard als blijkt dat de drie zich met hun alternatieve stadsbestuur onrechtmatig hebben verrijkt.

 

12) Je komt bij het familiegraf en je ontdekt dat iemand een urn heeft weggenomen. Het overkwam de familie Xie in Changsha in november 2013. Op de grafsteen stond met viltstift een e-mailadres geschreven met daarbij de boodschap: ‘Stuur mij je telefoonnummer als je de as terug wilt’.

De Xie’s deden wat werd gevraagd en werden naar een paar dagen gebeld door een man die 600.000 yuan eiste (72.000 euro). De familie wist met wat afdingen het losgeld tot 50.000 yuan terug te brengen (6.000 euro). De man gaf een gironummer door waarnaar het bedrag moest worden overgemaakt.

Okay, nog even recapituleren: e-mailadres, telefoonnummer en een bankrekening van de dader. Toch duurde het acht maanden voordat de politie een 33-jarige verdachte wist aan te houden. Hij heeft bekend in de afgelopen twee jaar uit zeker 30 graven de as van overledenen voor losgeld te hebben meegenomen.

 

11) Slechts twaalf dagen had de tuinliefhebber nodig om er achter te komen dat het geen goed idee is om een krokodil in je vijver te houden. De man kon alleen nog bewapend met een lange stok in zijn tuin en vreesde dat het beest zijn 8-jarige dochter zou opeten. Dat vreesde zijn dochtertje ook, want die was met geen stok meer in de tuin te krijgen.

De man had de krokodil geaccepteerd als cadeau van een vriend. Hij had gedacht dat de krokodil ongeveer een halve meter zou zijn en prima zou passen in een vijver van tien vierkante meter. Toen het beest door vijf bezorgers naar zijn daktuin werd getild, bleek het om een exemplaar te gaan dat bijna vier keer zo groot was.

 

 

10) Chinese internetgebruikers maakten zich tijdens het WK vrolijk over Liu Yuxi. De vrouwelijke sportmedewerker van CCTV doet altijd een shirtje aan van een van de teams in de wedstrijden die ze verslaat. Daarbij lijkt ze steevast voor het tenue van de verliezende partij te kiezen.

Tijdens de eerste ronde wedstrijden nam zij het zekere voor het onzekere. Omdat zij dacht dat Italië zou winnen, trok zij een shirtje van Uruguay aan. Maar je karma hou je niet zomaar voor de gek! Uruguay won en dit bracht de arme Liu zo van slag dat ze voor de camera haar tranen niet kon bedwingen. Ze probeerde haar gezicht achter haar papieren te verbergen, maar de kijkers zagen hoe dikke tranen over haar wangen liepen. Of ze vond het heel erg dat Italië is uitgeschakeld, of ze was zich bewust dat de spot van Chinese twitteraars opnieuw op haar neer ging dalen. Op enig medeleven van haar medecommentatoren hoefde ze in ieder geval niet te rekenen.

 

9) Zou er dan toch iets zijn uitgelekt? Restauranthouders in Jinan hielden begin juli massaal de deuren gesloten. Zo'n duizend gezondheidsinspecteurs die de keukens op hygiëneregels wilden controleren kwamen voor niets en moesten na enkele uren wachten onverrichterzake vertrekken.

 

8) Vermoeidheid, opgezwollen voeten, buikpijn en onverklaarbare stemmingswisselen. Toen er ook nog bloed bij de urine zat, besloot een 44-jarige inwoner van Zhejiang naar de dokter te gaan.

Die kwam tot de ontdekking dat de man ongesteld was. En eigenlijk een vrouw was. Uit bloedonderzoek bleek dat de patient over twee X-chromosomen beschikte en dus een vrouw is. Uit een CT-scan werd duidelijk dat de 'man' over een werkende baarmoeder en eileiders beschikte.

Volgens de doktoren uit het ziekenhuis in Yongkang lijdt hun patiënt aan een androgenitaal syndroom, een aangeboren afwijking van de hormoonproductie in de bijnieren.

Een minder vaak voorkomende vorm van het syndroom is een overproductie van mannelijke hormonen, waardoor de uitwendige geslachtsdelen bij meisjes 'vermannelijken'. Hier is cosmetische chirurgie nodig om dat te corrigeren.

De inwoner van Zhejiang heeft altijd gedacht een man te zijn. Volgens hem heeft hij met zijn echtgenote een actief seksleven. De artsen betwijfelen dat. Want hun patiënt mag dan een piemeltje hebben, het is geen functionerend orgaan.

 

7) Waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Dat hebben bewoners van het dorpje Ge Dang ook gedacht. In het geheim verplaatsten ze een bushalte 300 meter dichter naar het dorp. De zaak kwam aan het rollen doordat de bewoners van Xiao Zuo nu 300 meter verder moeten lopen. Zij eisen dat de bushalte wordt teruggeplaatst.

De busmaatschappij van Luoyang laat weten dat het verplaatsen van bushaltes regelmatig voorkomt. Soms plaatsen passagiers zelfs de bushalte bij hen voor de deur!

Dat plaatst het bericht dat in Nanjing 24 bushaltes inclusief wachthuisjes zijn gestolen in een heel ander daglicht. Blogaap zegt: een luie buspassagier is bezig een hele lijndienst voor zichzelf aan te leggen.

 

6) Een rechtbank in Handan veroordeelde in augustus 21 personen wegens het opzettelijk veroorzaken van mijnongevallen. Vijf kregen de doodstraf, de anderen straffen variëren van 15 jaar gevangenisstraf tot een voorwaardelijke doodstraf (die bij goed gedrag meestal wordt omgezet in levenslang).

Vrouwelijke bendeleden papten aan met vrijgezelle mijnwerkers. Als er sprake was van een relatie, werd de mijnwerker tijdens zijn werk door een medeplichtige gedood. Het moest op een ongeluk lijken, maar in de praktijk werd hun schedel met een hamer ingeslagen.

Vervolgens verscheen een raadsman ten tonele die namens de nabestaande een schadevergoeding opeiste. De bende heeft drie mijnwerkers gedood voordat de zaak uitkwam. De politie greep in voordat een vierde werd vermoord. De groep had 1,8 miljoen yuan aan schadevergoedingen opgestreken in de periode tussen juli 2011 en augustus 2012.

 

 

5) De politie in Shenzhen heeft een 28-jarige overvaller aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een vrouw te gewelddadig te hebben beroofd. De man verschafte zich toegang tot de woning van het slachtoffer door haar op de mouw te spelden dat hij de huur kwam innen.

Eenmaal binnen overweldigde hij de vrouw en bond haar vast. Toen ze nauwelijks over contant geld bleek te beschikken, presenteerde hij een pinapparaat en schreef 2.000 yuan (240 euro) van haar rekening af. Daarna dwong hij haar een schuldbekentenis te tekenen waarin ze beloofde de volgende dag 52.000 yuan naar zijn rekening over te maken (ongeveer 6.200 euro).

Waar de overvaller echter geen rekening mee had gehouden, was dat de politie geen enkele moeite had om de rekeninghouder te achterhalen. Na zijn arrestatie vertelde de man dat hij de overval had gepleegd om een schuld van 100.000 yuan te kunnen aflossen.

 

4) Brutaal en briljant, dat kun je toch wel zeggen van Wang Shengli en zijn drie partners in crime. Twee jaar lang trokken ze door de provincies Shanxi, Anhui en Henan, op zoek naar huizen van hoge partijfunctionarissen. De groep verwachtte daar niet alleen veel geld aan te treffen, maar ook terughoudendheid van de slachtoffers om aangifte te doen.

Dat ging lang goed, maar de inbrekers liepen in december 2011 in Zhengyang tegen de lamp. Wang bekende dat hij bij verschillende inbraken in totaal drie miljoen yuan aan baar geld en goederen had gestolen (360.000 euro). Het leeuwendeel kwam van een inbraak op 30 september 2011 bij Zhao Xinghua, de partijsecretaris van Zhengyang.

Dat verbaasde de agenten, want Zhao had geen melding van een inbraak gedaan. Ze benaderden de partijchef met de boodschap dat ze de dader hadden gevonden die bij hem een miljoen yuan had gestolen.

Zhao schrok zich een hoedje, want het was niet aan vergeetachtigheid te wijten dat hij nooit aangifte had gedaan. Hij besloot de agenten om te kopen, zodat ze in het proces verbaal schreven dat bij de inbraak slechts 6.040 yuan buit was gemaakt.

Bijna was iedereen met de schrik vrijgekomen (behalve Wang en zijn drie makkers dan, maar die kregen een relatief lichte straf omdat er niet zoveel geld was gestolen). Ware het niet dat Zhao in augustus 2013 over een heel andere kwestie door anti-corruptie-onderzoekers wordt ondervraagd. De druk loopt zo hoog op, dat Zhao doorslaat: ja, hij heeft steekpenningen aangenomen, maar hij kan ze niet terugbetalen want ze zijn uit zijn huis gestolen.

Nu zijn de onderzoekers verbaasd. Als ze controleren of het verhaal van Zhao klopt, lezen ze in het politierapport dat slechts een klein bedrag als gestolen is opgegeven. Langzaam komt de zaak aan het rollen...

De onderzoekers ontdekken dat politieagenten zich hebben om laten kopen om de omvang van de rijkdom van beroofde partijfunctionarissen te maskeren. De agenten bekennen dat ze vaker valse verklaringen hebben opgenomen. Bij een andere partijbons registereren ze de diefstal van 300 yuan en acht sloffen sigaretten. In werkelijkheid is 800.000 yuan gestolen.

Als het anti-corruptieteam klaar is, blijkt dat de inbrekersbende niet drie miljoen, maar driehonderd miljoen yuan (36 miljoen euro) heeft buitgemaakt. De inbrekers wacht een nieuw proces, er zijn corruptieonderzoeken tegen verschillende inbraakslachtoffers gestart en de politieagenten die met de verklaringen hebben gerommeld zijn inmiddels ontslagen.

 

3) Dat zie je toch niet vaak. Een persbericht van een beursgenoteerde onderneming met de kop 'Ceo en coo vermist; meeste geld verdwenen'. Maar de beursregels vereisen nu eenmaal openheid over informatie die de beurskoers kan beïnvloeden.

En het nieuws beïnvloedde de beurskoers. Nadat begin september het bericht was uitgegaan, daalde de koers van het aandeel Ultrasonic met maar liefst 72 procent.

Ultrasonic is een Chinees bedrijf met het hoofdkantoor in Frankfurt. Daar is het ook aan de beurs genoteerd. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt sandalen en slippers voor de Chinese markt. Volgens de jaaropgave maakte Ultrasonic in 2012 bijna 42 miljoen euro winst op een omzet van 150 miljoen euro. Er werken 1.450 mensen.

Vrijdag maakte Ultrasonic nog bekend dat chief operating officer (zeg maar de directeur die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken) Minghong Wu wegens gezondheidsredenen zes maanden verlof had genomen.

Maar later bleek er veel meer aan de hand. Minghong Wu en algemeen directeur Qinyong Wu zijn in het weekend van de aardbodem verdwenen. En het bedrijf is er achter gekomen dat het grootste gedeelte van het geld 'buiten het bereik van de onderneming' is gebracht.

Ultrasonic had in augustus een krediet ter waarde van 60 miljoen euro gekregen om acquisities te kunnen plegen. Volgens Reuters en Bloomberg stond een deel van dat krediet, mogelijk 29,5 miljoen euro, op de rekening van het bedrijf en is dus ook verdwenen.

 

2) In Xi'an zijn in oktober 2.440 aankomende apothekers betrapt op examenfraude. Ze maakten gebruik van de diensten van een hightech spiekdienst, die de juiste antwoorden via een draadloos oortje aan de examinanten doorgaf. De fraude werd ontdekt vanwege een piek in radioverkeer rond de examenlocatie.

Twee vragen: waarom wordt het radioverkeer bij een apothekersexamen überhaupt gecontroleerd en wat zegt het feit dat één op de tien aankomende apothekers fraudeert over de capaciteiten van een beroepsgroep die medicijnen moet maken?

Examenfraude komt vaker voor in China. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die hun diensten aanbieden en nauwelijks verhuld adverteren. In 2012 kwam het in Zhongxiang tot rellen bij een actie tegen examenfraude. Studenten en hun ouders waren furieus dat spieken werd aangepakt, terwijl de examinanten in andere steden ongestraft mochten frauderen.

 

1,5) Een 46-jarige vrouw uit Shanghai was begin  november zo wanhopig over haar weggelopen golden retriever, dat ze de politie inschakelde. Maar omdat ze zelf ook wel begreep dat de politie geen hoge prioriteit aan de verdwenen hond zou geven, vertelde ze de politie dat haar 3-jarige zoontje was ontvoerd. Een onbekende man in een donkere Buick zou hond én kind hebben meegenomen.

De politie vertrouwde het verhaal niet en vroeg zich af hoe een 46-jarige vrouw een 3-jarig kind kon hebben. Na controle bleek de hondenliefhebster alleen de moeder van een 25-jarige zoon. De vrouw kreeg een boete vanwege het doen van een valse aangifte. De hond is nog steeds spoorloos.

 

 

1) Een paar kratten bier en enkele flessen sterke drank hadden de medewerkers van het lokale electriciteitsbedrijf al achter de kiezen, toen de eigenaar van een bar in Zhaoge vond dat het genoeg was geweest met gratis drankjes. De boze werknemers sloegen eerst de bar kort en klein en dreigden de kroegbaas voor de 'wraak van de electrische tijger'.

Getuigen hoorden daarna de directeur van de electriciteitsbedrijf, die zich onder de groep drinkebroers bevond, telefoneren met de controlekamer van de centrale. Een paar minuten later ging het licht uit.

Niet alleen in de bar, maar in de hele stad. En dat zes uur lang. De directeur had namelijk de hele centrale laten stilleggen, meldt persbureau Xinhua vorige maand.

De electriciteitsmaatschappij van Hebi, waartoe Zhaoge behoort, heeft zijn klanten excuses aangeboden. De directeur van de centrale is ontslagen; tegen de medewerkers die met hem op kroegentocht waren en de operator van de controlekamer zijn disciplinaire maatregelen genomen.

 

Blogaap wenst iedereen vrolijke feestdagen.

vrijdag 26 december 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaap's top-20 Alleen in China 2013

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder