Leestip: de beste boeken over China van dit moment
Dit zijn de boeken over China die je in het afgelopen jaar had moeten lezen. Gelukkig is het nieuwe jaar nog lang.
Een van de meest indrukwekkende boeken over China van dit moment is People’s Republic of Amnesia, van de Amerikaanse journaliste Louisa Lam. Ze vertelt het verhaal dat in China zelf niet vertelt mag worden: wat er gebeurde tijdens en na de Tiananmen-opstand in 1989.
Ze sprak met ooggetuigen en nabestaanden. Zo weet ze verschillende nieuwe feiten over de gebeurtenissen van 25 jaar geleden boven tafel te krijgen. Maar de meeste indruk maakt het verhaal van de nabestaanden, die om politieke redenen niet mogen rouwen. Lam schetst zo een goed beeld hoe de schandvlek uit de recente geschiedenis van China zorgvuldig door de autoriteiten wordt weggepoetst. (meer info en bestellen)
Een goed beeld van het hedendaagse China geeft Age of Ambition van de eveneens Amerikaanse journalist Evan Osnos. Hij schetst een beeld hoe het leven van Chinezen de afgelopen jaren is veranderd, wat hun verwachtingen en dilemma’s zijn en hij gaat op zoek naar een antwoord op de vraag of de eenpartijstaat een facilitator of juist een sta-in-de-weg is geworden voor China’s Gouden eeuw.
Osnos sprak voor zijn boek met vele gewone en minder gewone Chinezen, zoals Ai Weiwei, Han Han en Liu Xiaobo. Het boek is uitstekend gedocumenteerd en goed geschreven. Niet voor niets zette The Economist Age of Ambition op de lijst met belangrijkste boeken van het afgelopen jaar. (meer info en bestellen)
Als er ergens in de wereld de veranderende machtsverhoudingen merkbaar zijn, is het in de Zuidchinese-Zee. Ook komend jaar zal het nieuws over deze regio weer worden gedomineerd door incidenten, wapengekletter en oorlogsdreiging. De Britse journalist Bill Hayton schreef er een geweldig boek over.
In The South China Sea benadert hij de complexe verhoudingen tussen China en zijn buurlanden, zowel met een historische, juridische, politieke, economische en strategische invalshoek. Volgens Hayton is de regio een kruitvat wegens de gevaarlijke mix van buitenlandse en binnenlandse politieke motieven. Geen leuke boodschap, wel een belangrijk verhaal. (meer info en bestellen)
In The New Emperors schetst Kerry Brown de zeven machtigste Chinese leiders van dit moment: president Xi Jinping, premier Li Keqiang en de vijf andere leden van het permanente comité van het politbureau. Hij beschrijft hun kracht en hun zwakheden, maar geeft ook een inkijkje in hun carrière die hun aan de top van de Volksrepubliek bracht en hoe, of beter gezegd, waarom ze zijn gekozen.
Aan de hand van die analyse doet Brown een voorspelling hoe het verder gaat: de risico’s van hervormen zijn tegenwoordig kleiner dan de risico’s van niet hervormen; met andere woorden: ze moeten wel. Maar grote en snelle veranderingen zijn uit den boze. De zeven leiders zijn dan wel ervaren crisismanagers, ze zijn van nature risicomijdend en zullen behoedzaam opereren. Het beste boek over de onbekende wereld van de Chinese leiders sinds The Party van Richard McGregor. The Telegraph geeft dit boek de maximale vijf sterrren. (meer info en bestellen)
Er zijn meer boeken verschenen over China’s activiteiten in Afrika, maar Howard French beschrijft de levens van Chinese immigranten in het donkere continent als geen ander in China’s Second Continent. Zo krijgen we niet alleen inzicht in het dagelijks leven van Chinezen in Afrika en de manier waarop ze naar Afrikanen kijken, maar ook in de manier waarop Chinese bedrijven er zaken doen. (meer info en bestellen)