economie cultuur politiek RSS

China haalt streep door exportquota zeldzame metalen

De export van zeldzame aardmetalen is niet meer onderworpen aan kwantitatieve beperkingen. Daarmee komt China tegemoet aan bezwaren van de wereldhandelsorganisatie WHO.

Voor de uitvoer van 17 zeldzame aardmetalen is nog wel een vergunning nodig, maar China maakt een einde aan de exportquota's. Dat maakte het Chinese ministerie van handel maandag bekend. China is een belangrijke vindplaats van enkele zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van hoogwaardige technologische producten, zoals mobieltjes, oplaadbare batterijen en lensen.

Ongeveer een derde van de wereldwijde reserves aan zeldzame metalen bevinden zich in Chinese bodem. Maar van de huidige productie van de grondstoffen die tot de zeldzame metalen worden gerekend wordt 90 procent in China gewonnen.

 

Eigen hightech eerst

Met de exportquota's die in 2009 zijn ingevoerd wilde de Chinese overheid de ontwikkeling van een eigen hightech-sector mogelijk maken. De VS, de EU en Japan dienden hierover een klacht in bij de WHO.

China exporteerde 22.493 ton zeldzame aardmetalen in 2013 en 22.224 ton in de eerste tien maanden van 2014. De Chinese exportquota hadden overigens een gunstig effect op recycling van afgedankte electronica, de zogenoemde bovengrondse mijnbouw. De winning van zeldzame metalen gaat in China juist gepaard met veel milieubelasting en slechte werkomstandigheden.

 

Minder overheid, meer markt

De nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie maakte maandag bekend dat het de prijsregulering in 24 sectoren stopt. Zo komt er een einde aan de minimumprijs voor tabaksbladeren; het laatste landbouwproduct waarvoor de overheidsplanners nog de prijs bepaalden.

Verder verdwijnen veel minimumprijzen en subsidies in de transportsector. Railtransport, luchtvracht en de laad- en losprijzen voor containers worden voortaan aan de markt overgelaten. De liberalisering van de prijsvorming zal naar verwachting leiden tot lagere prijzen. Bovendien denkt China dat de transportsector aantrekkelijker wordt voor private investeerders.

maandag 5 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China verwacht stagnerende handel in 2015
Extra geld voor Chinese investeringen in buitenland
Minder regels voor buitenlandse banken in China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder