economie cultuur politiek RSS

Filmmakers passen kaskrakers aan voor China

Westerse filmmakers passen hun films aan om problemen met Chinese sensors en ongenoegen van bioscoopbezoekers te voorkomen. Dinsdag werd bekend dat de film Django Unchained met medeweten van regisseur Quentin Tarantino minder bloederig wordt gemaakt.

Donderdag gaat de film in de Chinese bioscopen in première. De aanpassingen omvatten het in beeld terugbrengen van bloederige scènes en ook de kleur van bloed wordt donkerder gemaakt.

De Chinese bioscoop is inmiddels de tweede filmmarkt ter wereld met een kassa-omzet van 1,8 miljard dollar. En die groei zal doorzetten, want naarmate meer Chinezen welvarender worden, neemt het bioscoopbezoek toe. Er worden momenteel tien nieuwe bioscoopzalen per dag opgeleverd. Westerse films zijn populair.

Vandaar dat Hollywood helemaal niet meer afwacht wat het oordeel van de sensoren van het staatskantoor voor radio, film en televisie zal zijn. Er worden speciale versies van films gemaakt voor de Chinese bioscoop. Met minder expliciete seks, minder geweld en al helemaal zonder negatieve verwijzingen naar China.

Yahoo! noemt een aantal voorbeelden van films waarin de makers aanpassingen hebben gedaan om de Chinezen niet voor het hoofd te stoten. Zo werd in de James Bond-film Skyfall verwijzingen naar prostitutie en martelingen in China's gokwalhalla Macau weggemoffeld. En de film Red Dawn werd voor een miljoen dollar nabewerkt, om alle verwijzingen op uniformen en voertuigen naar China te vervangen door Noord-Koreaanse symbolen.

UPDATE - op de dag van de première is de film toch door de Chinezen afgekeurd. Officieel wegens technische problemen, maar naar verluidt zijn de censors ondanks de aanpassingen niet helemaal tevreden.

 

Lees ook het interview over dit onderwerp dat op 1 juni in Trouw verscheen.

dinsdag 9 april 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder