Inflatie China blijft dalen
De prijzen die Chinese consumenten betalen zijn in december met 1,5 procent gestegen. Maar de prijzen die ondernemers met elkaar afrekenen daalden met 3,3 procent.
Teveel inflatie is niet goed, maar te weinig ook niet. In de maand december stegen de prijzen voor consumenten met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2014 zijn de prijzen met 2 procent gestegen; het laagste inflatiecijfer sinds 2009. Dat is minder dan de 3,5 procent stijging waar de Chinese planners rekening mee hadden gehouden.
In de business to business-sector is zelfs sprake van deflatie. Het is de 34ste achtereenvolgende maand dat de producentenprijzen in China dalen; met 3,3 procent dit keer. Over heel 2014 daalden de prijzen die ondernemers elkaar in rekening brengen met 1,9 procent.
Betalingsproblemen
Lagere prijzen worden deels veroorzaakt door de dalende prijzen van grondstoffen, met name olie. Maar het heeft ook te maken met overcapaciteit en toegenomen concurrentie.
Economen hebben om twee redenen een hekel aan lage inflatie en deflatie. Ten eerste vormen ze een rem op nieuwe investeringen en daarmee op economische groei. Bovendien is inflatie een beetje rugwind voor een grote schuldenlast; door geldontwaarding worden schulden relatief minder waard. Bij deflatie komen bedrijven juist sneller in de problemen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.
Stimuleringspakket
Analisten denken dat de Chinese overheid de komende maanden opnieuw economische stimuleringsmaatregelen zal nemen, zoals verlaging van de rente, zoals ook al in november gebeurde. Eerder deze week kondigde het kabinet al een omvangrijk investeringsplan aan met een waarde van 7 biljoen yuan (840 miljard euro).
Waarschijnlijk weten we meer na 20 januari, als de groeicijfers over heel 2014 bekend worden gemaakt. Naar verwachting zal afgelopen jaar voor het eerst de overheidsdoelstelling (van 7,5 procent) niet zijn behaald.
Gerelateerde onderwerpen:
China steekt biljoenen yuans extra in economieHet grote verhaal in China: lagere groei (III)
Xi vindt risico's Chinese economie 'niet zo heel eng'