Broodje Blogaap: China in het nieuws week 2
Andere verhalen in de media over China waren deze week: de nieuwe kleren van de rode keizers, een Chinees rolmodel voor Amerikaanse soldaten en rode draken klaar voor Aziatische cup.
Twee hoge partijfunctionarissen zijn het onderwerp van corruptie-onderzoek, nadat Chinese internetgebruikers hadden gewezen op hun dure designkleren. Eerst was daar Li Jianguo, de directeur van een electriciteitsbedrijf in de provincie Hunan.
Hoe kan een eenvoudige ambtenaar een exclusieve riem van het merk Louis Vuitton betalen, zeiden internetgebruikers? Dat vroeg de disciplinaire commissie van de partij zich ook af. Nadat ze in Li's financiën waren gedoken, werd hij op 27 december plotseling ontslagen.
En deze week is het opnieuw raak. Dit maal is Shi Jiaxing de klos, een hoge partijfunctionaris in Harbin. Internetgebruikers vragen om zijn ontslag, nadat ze op zijn foto een regenjas herkenden van het merk Moncler ter waarde van 10.000 yuan (1.200 euro).
Het speuren naar dure kleding op foto's van hoogwaardigheidsbekleders kan weleens een populair tijdverdrijf worden. Het roept herinneringen op aan Wu Dong, die in 2012 verschillende corruptiegevallen onthulde aan de hand van de dure horloges die hij aan de pols van partijleden zag. Hoewel de Chinese overheid zegt klokkenluiders toe te juichen, werd Wu aangehouden en verhoord, maar uiteindelijk niet vervolgd.
Stel je wordt als Chinese journalist naar een vreemd land gestuurd, waarvan je culturele gebruiken niet kent. Dat kan eenvoudig tot misverstanden leiden.
Li Zhurun bekende zondag dat hij 34 jaar geleden in een 1-aprilgrap is gestonken. Als kersvers correspondent in de Verenigde Staten las hij een artikel waarin stond dat kadetten aan de prestigieuze Amerikaanse officiersopleiding West Point het leven van Lei Feng bestudeerden. Lei wordt in China als een rolmodel beschouwd wegens zijn onbaatzuchtigheid, bescheidenheid en toewijding aan Mao. Ook al is Lei waarschijnlijk aan het brein van een propagandamedewerker ontsproten, ieder jaar wordt op 5 maart in China de Leer-van-kameraad-Lei-Fengdag gevierd.
Dus toen Li in 1981 las over de Amerikaanse bewondering voor Lei, kon hij zijn geluk niet op en tikte een vlammend artikel dat door verschillende Chinese media werd overgenomen. Pas in 1997 ontdekte Li dat het om een 1 aprilgrap van kadetten ging. Sindsdien, schrijft Li, waarschuwt hij Chinese leerlingen aan de school voor de journalistiek om eind maart, begin april extra voorzichtig te zijn.
Omdat het verhaal in China blijft opduiken, besloot hij definitief schoon schip te maken: Lei Feng is géén rolmodel voor Amerikaanse soldaten. Het was een grapje. Mea culpa. Zand erover.
Hoe moeilijk dat voor sommige Chinezen te accepteren is, bleek vervolgens deze week. Het dagblad van het Volksbevrijdingsleger schreef dat Li ten onrechte door het stof is gegaan. Lei werd wel degelijk bewonderd door de kadetten; een oud-medewerker van de Chinese ambassade had op West Point hoogstpersoonlijk een poster van Lei Feng aan de muur zien hangen. Het dagblad presenteert zelfs een foto van een klaslokaal met Lei's foto aan de muur.
Donderdag bemoeide ook China Daily zich met het gekibbel. Volgens defensiespecialisten maakt Lei Feng wel deel uit van de lesstof over China, maar wordt hij aankomend officieren in de VS niet als voorbeeld gesteld. Punt. Uit.
Ze zijn er klaar voor: zaterdag trapt het nationale voetbalelftal van China af tegen Saoedi-Arabië. Het is de eerste van tenminste drie wedstrijden in het kader van de Azië Cup, die komende weken wordt gehouden. Na de Saoedi's volgen wedstrijden tegen Oezbekistan (14 januari) en Noord-Korea (18 januari).
Op het eerste gezicht niet bepaald de poule des doods, maar aan de andere kant: voor de rode draken kan elke poule fataal aflopen. Chinese voetbalfans rekenen nergens op, maar hopen op een kwartfinale tegen gastland Australië of Zuid-Korea.
Bij de foto: Jaycee Chan werd vrijdag veroordeeld tot zes maanden celstraf wegens drugsgebruik. Zijn vader, acteur Jackie Chan, maakte donderdag nog een goodwill-gebaar door een half miljoen yuan (60.000 euro) te doneren voor de nabestaanden van vijf vorige week in Harbin omgekomen brandweerlieden.
Gerelateerde onderwerpen:
Blogaap's top-20 Alleen in China 2014Broodje Blogaap: China in het nieuws week 51