'China vist oceanen leeg voor kweekvis'
Wetenschappers luiden de noodklok over het gebruik van gevangen vis als voedsel door viskwekerijen. Om dure soorten als karper en talapia te kweken, worden soorten die minder opbrengen en ondermaatse vis weggevangen.
China is de grootste producent en consument van vis. Van iedere drie vissen die ergens ter wereld worden gevangen, wordt er eentje in China opgepeuzeld. In toenemende mate is dat kweekvis; 72 procent van de behoefte aan vis in China komt uit een fishfarm.
Dat lijkt goed nieuws voor de visstand. Maar dat is het niet, schrijven wetenschappers van Stanford University deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Want om al die kweekvis te voeden, worden de oceanen leeggevist, waarschuwen de auteurs.
duurzaamheid
De wetenschappers onderzochten de duurzaamheid van viskwekerijen. Uit hun onderzoek kwam boven water dat China de grootste speler is op de markt van kweekvis, maar dat het met de duurzaamheid slecht is gesteld.
Niet alleen gebruiken Chinese kwekerijen enorme hoeveelheden andere wilde vissen, ook worden er veel antibiotica gebruikt om ziektes tegen te gaan. Bovendien wordt veel slachtafval en vervuild water gedumpt in rivieren.
Consequenties
De onderzoekers adviseren China naar alternatieve voedselbronnen te kijken, zoals slachtafval van (kweek)vis, algen en ethanol. "Anders zullen de consequenties voor de gehele voedselketen in de oceanen serieus zijn", waarschuwen de wetenschappers.
Meer over het onderzoek is te lezen op de site van Science.