Chinese aandelen onderuit na interventie autoriteiten
De beurs in Shanghai verloor 7,7 procent in één dag, nadat financiële autoriteiten maatregelen afkondigden om het beleggen met geleend geld aan banden te leggen. Het is de grootste daling sinds het begin van de economische crisis.
De koersval is te wijten aan winstnemingen door beleggers die denken dat er een einde komt aan de pijlsnelle groei van de Chinese aandelenprijzen. De belangrijkste beursindex van Shanghai steeg de afgelopen zes maanden met 63 procent.
Beleggers begonnen hun aandelen te verkopen omdat financiële toezichthouders vrijdag na beurs bekend hadden gemaakt dat de drie grootste beleggingsfirma's de komende drie maanden hun klanten geen geld meer mogen lenen om aandelen te kopen. Citic, Haitong en Guotai Junan krijgen de strafmaatregel opgelegd, omdat zij zich niet aan de maximumtermijn houden waarbinnen hun klanten de lening moeten aflossen.
Risicobeperking
Met de maatregel probeert de beursautoriteit de aandelenmarkt af te koelen en de risico's voor beleggers te beperken. Grote Chinese beleggingsfirma's stellen hun klanten in staat om een groot deel van hun investering te belenen, zogenoemde margin trading. Ook wordt het bedrag dat zij mogen lenen steeds groter.
Zolang de koersen sneller stijgen dan de rente is er geen probleem. Maar Shanghai houdt rekening met een koerscorrectie na de rally van de afgelopen maanden. Dan zouden veel investeerders in de problemen komen. De hoeveelheid geleend geld die is gebruikt om aandelen te kopen is de afgelopen twee jaar vertienvoudigd tot een bedrag van 1,1 biljoen yuan (140 miljard euro). Het vormde daarmee een belangrijke aanjager van de koersstijgingen.
Verrassing
Financieel analisten toonden begrip voor de maatregel, maar waren verrast door de timing. Dinsdag worden in China de economische groeicijfers gepresenteerd en dat zorgt deze week voor veel onrust op de beurs.
Als gevolg van de daling van de Shanghai Composite Index daalden ook de aandelenkoersen in Hong Kong. De Hang Seng sloot maandag 2,5 procent lager, aangejaagd door zware koersverliezen van Citic, Haitong en Guotai Junan die in Hong Kong staan genoteerd. Bij de foto: rood is de kleur van geluk in China, daarom worden koersstijgingen in die kleur weergegeven. Groen staat anders dan bij ons voor verlies.
Gerelateerde onderwerpen:
China investeert 100 miljard dollar plus in buitenlandHandelscijfers december kunnen 2014 niet redden
Inflatie China blijft dalen