economie cultuur politiek RSS

Kijktip: China op het filmfestival in Rotterdam

Kijktip: China op het filmfestival in Rotterdam

Woensdag is het Internationaal Film Festival Rotterdam van start gegaan. Er is een ruim aanbod films en documentaires uit Azië. Tien tips voor de Chinaliefhebbers.

Donderdag 22: Lin Wen at East Lake (2015, regisseur Li Luo). Speelfilm volgt een oude bekende in Li's werk: de cynische politieman Lin Wen. Locatie is het oostmeer in Wuhan, dat wordt bedreigd door de aanleg van pretparken en appartementencomplexen. Dat symboliseert de overlevingsdrang van veel Chinezen. (ook op 23/24/25 jan, info)

 

Vrijdag 23: Fathers and Sons (2014, regisseur Wang Bing). Documentaire over het dagelijks leven van een vader en twee zoons. De camera verlaat vrijwel nooit het hutje van vier vierkante meter waar zij leven. De tv speelt een belangrijke rol in hun bestaan. Je kent de maker mogelijk van West of the Tracks, een nogal langdradige film over een staalfabriek in Noord-China. (ook op 22/30 jan, info)

 

Zaterdag 24: Primate Colors (2015, Elke Marhöfer). Documentaire over de achterkant van het hedendaagse handelsverkeer. Maakster probeert de soms vervreemdende werkelijkheid achter het label Made in China te laten zien. (ook op 25 jan, info)

 

Zondag 25: Workshop Make Your Own Propaganda Film: wie iets actiefs wil doen tijdens het IFFR kan bij filmmaker Anna Broinowski terecht. Zij werkte in Noord-Korea samen met propagandamakers. In de workshop gaan deelnemers met haar en een professionele cameraman eigen propagandafilms maken. (ook op 24 jan, info)

 

Maandag 26: Made in China (2014, Kim Dong-Hoo). Zuidkoreaanse film over een Chinese palingkweker, die naar Zuid-Korea reist om te weten te komen waarom zijn palingen worden afgekeurd. Daar krijgt hij een relatie met de kapitalistische voedselinspectrice. Romantisch? Niet bepaald, want de inspectrice blijkt de afgekeurde palingen te verhandelen. Kim wil met de film de verstoorde relatie tussen China en Zuid-Korea en de vooroordelen die daarbij horen aantonen. (ook op 25/28/30 jan, info)

 

Dinsdag 27: Growing Up (1983, regisseur Chen Kun-hou): Taiwanese humoristische speelfilm gaat over een herenigd gezin met een vader van het Chinese vasteland en een Taiwanese moeder. Stelt op luchtige toon sociale kwesties zoals de relatie tussen Chinezen van het vasteland en Taiwanezen aan de orde. Onverwacht commercieel succes in Taiwan. (ook op 24 jan, info)

 

Woensdag 28: A Corner of Heaven (2014, regisseur Zhang Miaoyan): arme plattelandsjongen op zoek naar zijn moeder. Het brengt hem in contact met moderne slavernij, drugsverslaving en jeugdbendes. Film is in feite aanklacht tegen de positie van de ontwortelde arme onderlaag in de Chinese samenleving. (ook op 22/23/30 jan, info)

 

Donderdag 29: Erdos Rider (2014, regisseur Wang Haolin): drie vervlochten verhalen over liefde, noodlot, misverstand, verlangen, identiteit en geboortegrond. Ondanks veel drama een luchtige toon. (ook op 28/30/31 jan, info)

 

Zaterdag 30: Poet on a Business Trip (2015, Ju Anqi). Roadmovie over de dichter Shu die zichzelf op zakenreis stuurt naar Xinjiang. Eindeloze hobbelwegen, armoedige herbergen en eindeloos prostituéebezoek leveren uiteindelijk zestien nieuwe gedichten op. Al in 2002 gedraaid, nu pas gemonteerd. (ook op 23/24/26 jan, info)

 

Zaterdag 31: The Iron Ministry (2014, regisseur J.P Sniadecki). Eenmansfilmcrew Sniadecki reisde drie jaar per trein door China. Zijn cinematografische observaties en gesprekken met passagiers geven een beeld van het hedendaagse China: hoopvol, maar angstig. (ook op 23/26/30 jan, info)

 

Een compleet overzicht van alle Aziatische films vind je hier.

donderdag 22 januari 2015



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder