Broodje Blogaap: China in het nieuws week 4
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een feestje met een brandluchtje, voetbalhumor en Shenzhen Avondnieuws was erbij.
Een nieuwe auto bij het garagebedrijf ophalen is voor veel mensen een bijzonder moment. Zeker in China, waar dit voor de meeste kopers de eerste maal is dat ze een auto bezitten.
Een trotse eigenaar in Shanghai besloot het moment luister bij te zetten door vuurwerk af te steken. Helaas kwam een rotje terecht in een stapel houtsnippers van een werkplaats en veroorzaakte een heftige brand waarbij een gedeelte van een winkelcentrum afbrandde. Schade: 700.000 yuan (85.000 euro).
Chinese fans hebben -wijs geworden door het verleden- geen hoge verwachtingen van hun nationale voetbalelftal. Maar toen China zich zonder puntverlies plaatste voor de kwartfinale van de Asian Cup, begon het bij veel Chinezen toch te kriebelen.
Maar iedereen stond donderdag weer met beide benen op de grond, omdat gastland Australië met 2-0 te sterk voor de rode draken was. En eerlijk is eerlijk, als je zo'n goal maakt, verdien je te winnen.
Gelukkig hebben we de grappen nog die op het Chinese internet circuleren. Het elftal zit na de gewonnen wedstrijd tegen Noord-Korea in de spelersbus en ziet alleen maar woedende mensen. 'Hoe is dit mogelijk?' zeggen de spelers tegen elkaar. 'Als we verliezen zijn de fans boos, maar als we eindelijk winnen ook.' De chauffeur draait zich om en zegt: 'Dit zijn geen Chinese fans, dit zijn mensen die bij bookmakers weddenschappen hebben afgesloten.'
Een andere mop gaat als volgt: Hoe kun je de spelers het beste motiveren voor de wedstrijd? Je moet ze beloven dat ze bij winst terugvliegen met Qantas en bij verlies met Malaysian.
Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over de dood van Yao Beina natuurlijk. De 33-jarige zangeres die doorbrak in de Voice of China overleed vorige week vrijdag aan borstkanker.
Treurig nieuws op zichzelf. Veel Chinezen bespraken haar beslissing om haar organen na haar dood af te staan. Maar echte ophef ontstond toen bekend werd dat medewerkers van de krant Shenzhen Avondnieuws verkleed als doktoren de operatiekamer waren binnengedrongen om het verwijderen van Yao's organen te filmen.
Het Chinese internet ging uit zijn dak en Shenzhen Avondnieuws haastte zich om excuses aan te bieden en beloofde de opnames te wissen.
In een poging de imagoschade te beperken, kondigde de krant de oprichting van een Yao Beina-fonds aan om geld in te zamelen voor patiënten die hun operatie niet kunnen betalen. Maar zo gemakkelijk kwam de krant er niet vanaf. Yao's ouders verboden het gebruik van haar naam, zodat een dag na de oprichting het fonds alweer moest worden opgeheven. Donoren die geld hadden gegeven, kregen dat teruggestort. De ouders willen dat de betrokken journalisten en hun chef worden vervolgd.