economie cultuur politiek RSS

Lot eenjarig comapatientje voedt discussie euthanasie

Het lot van een comateus jongetje in de provincie Anhui leidt in China tot een verhitte discussie over euthanasie. De ouders willen de behandeling van hun zoon staken, maar lokale autoriteiten maken zich sterk om het kind in leven te houden.

Xiong Zhengqing en zijn vrouw willen een einde aan het leven van hun zoontje van 18 maanden. Een paar weken geleden kwam het kind klem te zitten in een transportband. Sindsdien verkeert Xiong Junyi in een coma en moet kunstmatig worden beademd.

De ouders hebben de artsen gevraagd de beademing te stoppen, maar het ziekenhuis wil daar niet van weten. Ook al geven de artsen toe dat het herstel van het kind 'zeer onwaarschijnlijk' is. Het hart van het jongetje heeft bij het ongeluk acht minuten stilgelegen. Wie zo lang niet ademt, loopt zwaar en onomkeerbaar hersenletsel op.

 

Strafbaar

Het provinciale kinderziekenhuis stelt zich op het standpunt dat euthanasie in Chia verboden is en dat het ziekenhuis zich schuldig maakt aan een strafbaar feit als het de beademing stopt.

De ouders hebben zich vervolgens tot de lokale overheid gewend met een verzoek euthanasie toe te staan. Maar ook die zeggen dat de Chinese wet hen geen keus laat. "Het kind is ziek, maar zolang het leeft, moeten we respect hebben voor zijn leven", zeggen behandelend artsen tegen China Daily.

 

Chinezen tolerant over euthanasie

De familie Xiong heeft in China het euthansiedebat weer aangewakkerd. Er is al langer discussie om in navolging van Nederland en Zwitserland bij ondraaglijk lijden de medische behandeling en/of voeding te staken, in het bijzonder bij kinderen die ongeneeslijk ziek zijn of een ernstige aangeboren afwijking hebben.

Uit een onderzoek onder 3.400 volwassenen bleek in december 2013 dat iets meer dan 70 procent van de Chinese bevolking voorstander van een wetswijziging is. Chinese media berichten van tijd tot tijd over schrijnende gevallen.

 

Geen geld, geen behandeling

De rare situatie doet zich voor dat lokale autoriteiten willen betalen voor het voorzetten van de behandeling van Xiongs zoon. De Chinese ziektekostenverzekering dekt meestal maar de helft van medische kosten. In de praktijk betekent dat voor veel Chinezen dat zij dure behandelingen, langdurige behandelingen of de verzorging van chronisch zieke of gehandicapte kinderen niet kunnen betalen.

Chinese ziekenhuizen sturen deze patiënten meestal zonder pardon naar huis. Daar rest zieke patiënten niets anders dan met hun aandoening te leren leven of te sterven. Maar dat laatste is Xiongs zoon ook niet gegund.

UPDATEXiong Junyi is op 30 januari in Shanghai geopereerd. Liefdadigheidsorganisaties hebben voor de ingreep betaald. Hoewel doktoren zeggen dat de ingreep is gelukt, doen ze geen uitspraak over het kans op herstel van het jongetje.

 

Meer lezen over ziektekostenverzekeringen in China? Lees dan het artikel dat ik eerder voor China2025 schreef.

zaterdag 24 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Dorpsbewoners willen van Kun Kun af
Overheid wil herwaardering traditionele medicijnen
Helmen, steekvest en knuppel voor medisch personeel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder