China stookt minder steenkool
De Chinese mijnbouwsector heeft afgelopen jaar 2,5 procent minder steenkool geproduceerd. Ook voor 2015 wordt opnieuw een daling verwacht.
Chinese kolenmijnen hebben in de eerste elf maanden van 2014 in totaal 3,5 miljard ton geproduceerd. Dat is een daling van 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De nationale steenkoolassociatie verwacht dat december nog slechtere cijfers laat zien, waardoor de productie over heel 2014 naar verwachting met 2,5 procent zal dalen.
Het is de eerste krimp in de steenkoolproductie in vijftien jaar. De mijnbouwsector wijst op incidentele factoren, zoals overvloedige regenval waardoor Chinese waterkrachtcentrales het afgelopen jaar relatief veel stroom hebben geleverd. Ook heeft de overheid het gebruik van steenkool van lage kwaliteit (weinig energie, veel uitstoot) verboden.
Sanering
Toch verwacht de steenkoolassociatie voor 2015 opnieuw een krimp van 2,5 procent. Dat heeft alles te maken met de grote steenkoolvoorraden die bij energiecentrales liggen te wachten om te worden opgestookt.
De overheid probeert overproductie tegen te gaan door kleinere mijnen (waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn) en mijnen voor kool met een lage kwaliteit te sluiten. Dalende prijzen voor energiebronnen versnellen dit proces.
Smogbestrijding
Waarschijnlijk zal de vraag naar steenkool ook daarna afnemen. China investeert veel in duurzame energie, zoals zon en wind. De komende jaren worden tientallen kerncentrales in gebruik genomen. En verwarming van appartementengebouwen gebeurt steeds vaker met gas in plaats van kool. Alles om de uitstoot van fijnstof tegen te gaan.
Die omschakeling gaat echter langzaam. China haalt tweederde van zijn energiebehoefte uit steenkool, dat in tegenstelling tot olie en gas in overvloed in de Chinese bodem voorradig is.
Gerelateerde onderwerpen:
China haalt streep door exportquota zeldzame metalenOnderzoek naar mijn-doofpot
China moet zuiniger met energie omgaan