Griekenland haalt streep door verkoop haven Piraeus
De nieuwe Griekse regering wil een einde aan de privatisering van staatseigendommen. Als eerste blaast het de verkoop af van de haven van Piraeus, waarvoor de Chinese staatsrederij Cosco een belangrijke gegadigde was.
Cosco gold als de belangrijkste kandidaat om een belang van 67 procent in de Griese haven te kopen. De staatsrederij verwierf in 2008 een concessie om twee containerterminals in Piraeus te exploiteren tot 2043.
Dat smaakte naar meer. Toen de Griekse regering bekendmaakte zijn havens te privatiseren om de staatsschuld te saneren, stond Cosco vooraan. Maar het nieuwe kabinet onder leiding van de linkse partij Syriza maakte dinsdag bekend dat het van de verkoop af wil.
Succesverhaal
De bemoeienis van Cosco in de haven van Pireaus wordt als een succes gezien. De overslag verdrievoudigde in de afgelopen vijf jaar. En in juni zei de toenmalige premier Antonio Samaras nog dat Cosco had gezorgd voor meer dan duizend nieuwe banen in de havenstad.
De Chinese overheid ziet Griekse havens als sleutelfactor bij het ontwikkelen van de markt in Centraal en Oost-Europa. Het investeert momenteel miljarden euro's in het verbeteren van de infrastructuur in de regio. De Griekse havens zijn daarbij cruciaal. Chinese bedrijven hebben ook belangstelling getoond in de haven van Thessaloniki en het Griekse spoorwegbedrijf Trainose. Ook de privatisering hiervan is voorlopig van de baan. In Beijing zal de koerswijziging van de Griekse regering als een vertrouwensbreuk worden uitgelegd.
Gerelateerde onderwerpen:
'Griekenland nieuwe Gateway to Europe'China belooft miljarden voor Oost- en Centraal-Europa
Sterke groei Chinese investeringen in Europa