economie cultuur politiek RSS

Abortuscijfer loopt weer op in China

Het aantal abortussen dat in China wordt uitgevoerd, bedraagt ongeveer 13 miljoen per jaar. Chinese gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen over het aantal tieners dat een abortus ondergaat.

Volgens de nationale gezondheids- en gezinsplanningcommissie zijn het vooral jonge vrouwen tussen de 20 en 29 jaar die een abortus laten uitvoeren: ongeveer 8 à 9 miljoen abortussen per jaar. Een groot deel van hen zou alleenstaand zijn.

Dat zou betekenen dat het aantal abortussen nu hoger is dan op het hoogtepunt van de eenkindpolitiek, toen in 1982 het aantal op 12,4 miljoen werd geschat. Het laatste officiële cijfer stamt uit 2012; toen ondergingen volgens Chinese gezondheidsautoriteiten 6,7 miljoen vrouwen een abortus.

 

Seksuele revolutie

Artsen constateren een sterke toename van het aantal abortussen onder tienermeisjes. Volgens een artikel in China Daily is dat te wijten aan gebrek aan seksuele voorlichting. In China's grote steden is een seksuele revolutie aan de gang, maar de kennis over voortplanting en geboortebeperking is klein.

Volgens geciteerde seksuologen wordt abortus door ziekenhuizen en klinieken ten onrechte als een kleine ingreep voorgespiegeld en realiseren veel vrouwen zich niet dat het blijvende gevolgen kan hebben voor hun vruchtbaarheid.

 

Gratis condooms

De Chinese overheid geeft jaarlijks 2,5 miljard yuan (300 miljoen euro) uit aan het verspreiden van gratis voorbehoedsmiddelen. Maar de nadruk van het programma ligt op getrouwde stellen die al een kind hebben.

 

Meer lezen over geboortebeperking en abortus in China? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik eerder voor China2025 schreef.

woensdag 28 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Een miljoen koppels nam tweede kind
Versoepeling eenkindpolitiek leidt niet tot babyboom
Eenkindpolitiek is voor sommigen big business

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder