Nederlandse afvalverwerker in Chinese handen
Een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure neemt AVR, de grootste Nederlandse afvalverwerker, over. Met de overname is 943,7 miljoen euro gemoeid.
AVR exploiteert twee enorme afvalverwerkingsinstallaties in Rotterdam en Duiven (bij Arnhem). Bij het verbranden van afval wordt stroom opgewekt, warmte voor stadsverwarming en in Rotterdam ook industriële stoom. AVR verwerkt jaarlijks 1,8 miljoen ton afval. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 256 miljoen euro en maakte het 108 miljoen winst.
AVR en de Van Gansewinkel Groep fuseerden in 2007. Het nieuwe bedrijf verkoopt nu zijn energie-voor-afval-afdeling en concentreert zich op verzamelen van afval en recycling.
Rijkste man van Azië breidt Nederlands bezit uit
Cheung Kong Infrastructure is een in Hong Kong gevestigd bedrijf gespecialiseerd in de exploitatie van infrastructuur (energie, water, transport, afval). Behalve in Hong Kong en het vasteland van China is Cheung Kong ook actief in Nieuw-Zeeland, Australië, de Filipijnen, Canada en het Verenigd Koninkrijk.
Cheung Kong is het bedrijf van Chinese miljardair Li Ka-shing. De 85-jarige Li is volgens zakenblad Forbes de meest vermogende man van Azië. Tot zijn zakenimperium behoort ook Hutchison Whampoa, dat in Nederland de belangrijkste kruideniersketens en de containerterminal ECT bezit.
Goedkeuring
De overname moet nog worden goedgekeurd door Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten. Van Gansewinkel verwacht dat de overname in het derde kwartaal van 2013 kan worden afgerond.
In mei bezocht een Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van Lilianne Ploumen, de minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, Hong Kong en China. Belangrijk speerpunt was toen Nederlandse energie-uit-afval technologie. Hong Kong moet bijna al zijn afval exporteren. China genereert ook veel afval dat vrijwel allemaal wordt gedumpt.